,,Dan Vojvodine” u Gornjoj Radgoni – mesto uspešne promocije proizvoda i bogatstva različitosti Vojvodine

Tradicionalno obeležavanje ,,Dana Vojvodine” upriličeno je juče u okviru izložbenog prostora Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, koji deseti put učestvuje na 54. Međunarodnom poljoprivredno – prehrambenom sajmu AGRA u Gornjoj Radgoni, koja je na sajamskoj mapi Evrope definisana kao jedna od najvažnijih poljoprivrednih manifestacija. Proizvode sa oznakom kvaliteta ,,Najbolje iz Vojvodine”, proizvode u postupku sertifikacije, kao i proizvode sa oznakom geografskog porekla, predstavilo je 26 izlagača sa teritorije AP Vojvodine.

Na samom otvaranju ,,Dana Vojvodine”, prisutnima su se obratili potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, kao i predsednik Uprave Pomurskog sajma Janez Erjavec.

Bogatstvo kulturološkog i etničkog miljea, u najboljem izdanju su predstavili učesnici projekta ,,Bogatstvo različitosti“, putem gastronomske, zanatske i folklorne predstavke.

Na pitanja da li ovakve sajamske manifestacije otvaraju nove privredne mogućnosti i unapređuju li poslovnu i prijateljsku saradnju na svim nivoima, te o susretima sa relevantnim političkim činiocima, odgovorio je potpredsednik Đoković.

,,Primarni potencijal koji bi trebalo da se obrađuje, plasira na tržište Evropske unije, je značajniji i bogatiji na teritoriji AP Vojvodine. Preko ove i sličnih manifestacija uspostavlja se značajnija saradnja sa Republikom Slovenijom, ne samo putem primarnih proizvoda, već i novih tehnologija i iskustava i evropske prakse sa kojom su usklađeni, kako bi ih primenili u Pokrajini. Bogatstvom različitosti probudili smo i nostalgiju za zajedničkim privrednim aktivnostima”, istakao je Đoković, dodavši da su ekonomski efekti i kontakti u potpunosti opravdali učešće na ovogodišnjem Sajmu.

Potpredsednik Đoković je istoga dana održao susrete sa poslanikom Evropskog parmalenta i predsednikom Kluba prijatelja Srbije u Evropskom parlamentu Francom Bogovičem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i prehrane u Vladi Republike Slovenije Dejanom Židanom, kao i sa direktorom Pomurskog sajma Janezom Erjavecom.

,,Susreti delegacije Sekretarijata i 26 preduzeća sa zvaničnicima Republike Slovenije, u velikoj meri su uticali na uspostavljanje novih poslovnih odnosa i kontakata. Videli smo nove tendencije u kretanju poljoprivredne proizvodnje i agroindustrije, koje ćemo pokušati da prenesemo na Vojvodinu. Na ovogodišnjem sajmu u Gornjoj Radgoni, došlo je i do realizacije konkretnih poslovnih poduhvata”, rekao je Đoković.

U toku radne Republici Sloveniji, potpredsednik Đoković je posetio i opštinu Ljutomer, u Prlekiji, u severoistočnom delu Republike Slovenije, gde je, kao počasni gost, uručio pehare za prva tri osvojena mesta u 6. trci kasača na 2.100 metara. Tom prilikom je istakao značaj konjičkih sportova i konjarstva, što predstavlja još jedan aspekt povezivanja dve države i njihovih regiona.