BSC Informativni centar podržao Malu IT akademiju

Novi Sad, 3. septembar 2015. – Malim Novosađanima nisu smetale visoke temperature i što je raspust u punom jeku, da tokom prethodna dva meseca, sa velikim interesovanjem pohađaju časove Male IT akademije. Letnja škola programiranja za osnovce iz našeg grada, koju organizuje Vojvođanski IKT klaster u saradnji sa Poslovnim inkubatorom u Novom Sadu (Vojvođanskih brigada 28), ne bi bio moguć bez podrške i razumevanja BSC Informativnog centra. Podršku su pružile i kompanije: M&I Systems Co, Total Observer, ProkomSoft, Levi9 i Intens, te je obezbeđen i jedan broj stipendija.

Direktorka BSC Informativnog centra za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju M.Sc. Marija Vujaković i pomoćnica pokrajinskog sekretara za preduzetništvo, zapošljavanje i zanatstvo, doc. dr Mirjana Kranjac, prepoznale su značaj podizanja svesti o značaju bavljenja programiranjem i kreativnom razmišljanju kod najmlađeg uzrasta i dale podršku ovoj letnjoj školi programiranja za najmlađe, na zahtev Poslovnog inkubatora.

Mala IT akademija počela je sa radom ovog leta, a prvi kursevi koji su ponuđeni našim sugrađanima, bili su namenjeni osnovcima. Prve dve grupe malih diplomaca su 1. avgusta, a sledeće tri grupe 22. avgusta, svojim roditeljima, nastavnicima, organizatorima i okupljenim medijima predstavili svoje radove – igrice i aplikacije, koje su tokom kursa napravili. Naravno, tom prilikom su im uručene diplome za uspeh.

Reč je o programu koji omogućava osnovcima da se upoznaju sa konceptom programiranja, kroz igru i kreativno učenje. S obzirom da postoji veliko interesovanje dece i roditelja za ovakvom vrstom obrazovanja, postoji inicijativa da se projekat produži i da se letnja škola pretvori u program koji će trajati tokom cele školske godine. Neke osnovne škole u Novom Sadu su već izrazile zainteresovanost da rade po nastavnom programu Male IT akademije, pa je sva prilika da će ova inicijativa da se proširi i obuhvati još više osnovaca u budućnosti.

Osnovni cilj Male IT akademije je da deci približi programiranje i da im pokaže da to nije nešto strano i komplikovano. Polaznici imaju priliku da se upoznaju sa celokupnim procesom razvoja softvera (igrica, aplikacija za mobilni telefon, veb aplikacija, ili nešto treće) koji obuhvata formiranje i razradu ideje, dizajn, razvoj same aplikacije i testiranje.

Pored toga, Akademija je napravljena tako da deci donese višestruke koristi:

• da ih nauči i da im pokaže da oni sami mogu biti stvaraoci igara i aplikacija, a ne samo korisnici,
• da ih podstakne na analitičko razmišljanje,
• da unapredi njihovu sposobnost za rešavanje problema,
• da ih motiviše da nastave da se bave programiranjem samostalno, i kada se kurs završi.

Osim što edukuje mališane, Mala IT akademija treba da pokaže roditeljima kako da se uključe u obrazovanje svoje dece, kako da ih motivišu da budu inovativni i da se osposobe da razvijaju svoje ideje. Ovo je način za pokretanje inovativnog ciklusa od najmlađeg uzrasta.

Informacije o Maloj IT akademiji đaci i njihovi roditelji mogu pronaći na sajtu Poslovnog inkubatora: http://www.inkubator.biz/rs/kontakt