Сусрет покрајинског секретара за привреду др Иванишевића са представницима Европског кластера Alpe Adria Pannonia

Нови Сад, 16. јун 2021. – Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, састао се данас са представницима Европског кластера Alpe Adria Pannonia (EUROPEAN CLUSTER ALPE ADRIA PANNONIA NOVI SAD) и разговарао о међународним прекограничним пројектима које Кластер реализује, које планира да реализује уз подршку Секретаријата и других релавантних институција, као и о предстојећим конференцијама и посетама партнерима на пројектима. Пројекти су усмерени на област туризма, превасходно на еко, гастро и еко агро туризам, као и на вински туризам, уз међурегионалну сарадњу у оквиру више интеренсих сфера.

Учесници сусрета били су помоћник покрајинског секретара за област туризма, Милан Јарић, председник скупштине Кластера Bio Adria Alpe Pannonia, Дражен Дерања, и председник Управног одбора Европског кластера Alpe Adria Pannonia, Јасна Чордаш.

На основу иницијативе Привредне коморе Сомбор и НВО Bio Adria Alpe Pannonia Сремска Каменица, уз подршку Покрајинске владе, а посебно уз подршку Покрајнског секретаријата за привреду и туризам, 2014. године основан је европски Кластер са 87 чланица присутних на Оснивачкој Скупштини. Данас овај Кластер броји 100 чланица из 10 земаља.

Учесници данашњег сусрета су разговарали и о развоју и унапређењу вида туризма који је усмерен на очување и валоризацију културно-историјске баштине, фолклора, као и богатства различитости Војводине као регије и њених микролокација, посебно са аспекта мултукултуралности, мултиетничности и мултиконфесионалности, која укључује и верски туризам.

Покрајински секретар Иванишевић је истакао да је од изузетне важности укључење Секретаријата са својим капацитетима и ресорима у активности у оквиру међународних пројеката овог Кластера, те да је неопходно заједнички деловати на унапређењу туризма у Војводини, најавивши подршку у даљем раду и активитету Кластера, као и посете партнерима у Републици Хрватској.