Обележенa 320. годишњица Сенћанске битке и Дан општине Сента

Нови Сад, 11. септембар 2017. – Свечана седница Скупштине општине Сента одржана је данас у сенћанској Градској кући у част 320. годишњице Сенћанске битке.

Данашњој свечаности су присуствовали председник Републике Србије Њ.Е. Александар Вучић, председник Мађарске Њ.Е. Јанош Адер, делегације Мађарске и Турске Републике, делегације Владе Републике Србије, Покрајинске владе и Скупштине Аутономне покрајине Војводине, председници локалних самоуправа са територије АП Војводине, припадници Војске Републике Србије и други.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Мирослав Штаткић, и покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине, Владимир Галић, присуствовали су овој свечаности, којом се симболично обележава и Дан општине Сента.

У Градској кући у Сенти окупљене госте на самом почетку свечане седнице поздравила је председница Скупштине општине Сента, Татјана Бало, као и председник Општине, Рудолф Цегледи. Присутни су имали прилику да уживају у богатом културно-уметничком програму, музичким, хорским и солистичким изведбама културно-уметничких друштава из Сенте, посебно одабраним за ову прилику.

Додељене су и плакете и захвалнице заслужним и истакнутим становницима општине Сента.

Након свечане седнице, одржана је комеморативна свечаност, у оквиру које су положени венци на спомен-обележје – Битке код Сенте, уз оглашавање звона у знак помена погинулима. У поподневним часовима биће уприличено и освећење Меморијалне цркве Мале свете Терезе у Сенти.

Битка код Сенте има историјски значај, како за територију на којој се одвијала, тако и за читаву средњу Европу, која је потом ослобођена од даљег турског похода. У току Великог турског рата крајем 17. века, у близини Сенте се 11. септембра 1697. одиграла битка великих размера, између аустријске и турске војске, при чему је аустријска војска под командом Еугена Савојског нанела тежак пораз противничкој војсци Мустафе II.

Пораз турске војске код Сенте је од пресудног утицаја на исход самог похода и на рат у целини, омогућивши Аустрији да створи услове за Карловачки мир 1699. године.