Ђоковић: Сусрет са делегацијом града Нингбо важан за унапређење сарадње покрајина Војводине и Џеђанг

 

Нови Сад, 01. октобар 2018. – Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, састао се са делегацијом града Нингбо, кинеске покрајине Џеђанг, која борави у вишедневној посети АП Војводини. Посета кинеске делегације, на челу са замеником директора Привредне коморе града Нингбо, Миао Јонгфаом, има за циљ упознавање са ресорима привреде и туризма на међурегионалном нивоу, са плановима, концептима и подстицајним мерама, као и капиталним инвестиционим пројектима у оквиру релевантних области.

Поред представника Привредне коморе Нингбоа, присутни су били и представници истраживачког центра при Комори, Економски научни комитет Града Нингбо, председник Асоцијације кинеских привредника Војводине, Јунвеи Зоу, као и помоћник покрајинског секретара за област привреде, Бранислав Бандић.

Истичући чињеницу да је град Нингбо град побратим са Новим Садом, те да су у току припреме за формално успостављање сарадње Војводине са покрајином Џеђанг, Ђоковић је поменуо и лична искуства која носи након посете овом великом кинеском привредном центру, те да је са аспекта културе и историје, спознао да је безмало читава кинеска цивилизација потекла са тла ове и околних покрајина.
,,Њихова трговина и привреда, као и једна од највећих светских лука и тамошња бродоградња представљају полазну тачку пута свиле. АП Војводина негује изузетне односе са Кином и многим њеним покрајинама, са којима имамо и потписане споразуме о сарадњи на многим пољима. Међутим, једна од најважнијих локалних самоуправа је управо Нингбо, где се налази и стална поставка производа из Србије и Војводине. Такав модел садржан у јединственом изложбеном простору, јесте прва конкретна помоћ земљама Балкана и 16 плус 1. Стога је сарадња са овим градом од великог значаја, не само са политичког аспекта, подизања нивоа сарадње, већ и са становишта културе, привреде, туризма и образовања“, рекао је Ђоковић.

Учесници сусрета су разговарали и о питању учешћа АП Војводине на ,,CEEC Expo“, сајамској манифестацији намењеној инвестицијама и трговини, те о могућностима предузетничке сарадње између Кине и Србије у оквиру сродних привредних и културолошких сектора. Сајам је финансиран од стране Министарства трговине НР Кине, и Покрајинске владе покрајине Џеђанг, у организацији Града Нингбо и релевантних покрајинских и градских одсека и бироа. Представници кинеске делегације су овим путем изнели новину, у погледу овог значајног привредног догађаја, тачније да би од наредне године као почасне госте позивали не само државе, већ и покрајине и регије, те да би место прве почасне регије заузела управо АП Војводина.

Значајно би било присуство и учешће Војводине на ,,CEEC Expo“, чији ће капацитети у 2019. години бити удвостручени, и где се, поред основних активности, предвиђа и одржавање симпозијума, пословних форума, округлих столова и стручних панела посвећених светској трговини и инвестиционим пројектима на које ће бити позвани високи званичници из Кине и читавог света.