Секретар Иванишевић са представницима удружења тумача и преводилаца знаковног језика ,,Руке говоре”: први ћемо имати туристичку апликацију за мобилне уређаје за особе оштећеног слуха

Покрајински секретаријат за привреду и туризам предано ради на унапређењу како привредног, тако и сектора туризма у Војводини, посебно са аспекта побољшања услова и ресурса у туризму, али и туристичке инфраструктуре. У том смислу, став покрајинског секретара за привреду и туризам, др ненада Иванишевића, и његових сарадника је свакако и прилагођавање поменуте туристичке инфраструктуре одређеним циљним групама, попут особа са посебним потребама, туриста који са собом воде своје кућне љубимце, поштоваоце адреналин спортова и друго.

Tим поводом, др Иванишевић се данас састао са представницима Удружења ,,Руке говоре”, удружењем тумача и преводилаца знаковног језика, те је са директорицом Нином Барановски, разговарао о повезивању ОСИ и туристичких делатности, односно прилагођавању туристичких садржаја израдом прве туристичке апликације за мобилне уређаје за особе оштећеног слуха. Израда мобилне апликације ће бити заједнички пројекат Секретаријата и Удружења који ће знатно олакшати коришћење услуга у туризму глувонемима, али и слепим и слабовидим особама.

На овај начин, обезбедила би се приступачност садржаја попут сервисних информација, смештајних капацитета и осталих угоститељских услуга и понуда, уз помоћ тумача знаковног језика или читача за слепе и слабовиде.

Према речима директорице Барановски, проблем јесте основна комуникација са особама оштећеног слуха у туристичкој бранши, из чега је произашла идеја да се озбиљно приступи овом проблему и знатно унапреди постојећа инфраструктура. Почело би се од појединих градова, попут Суботице и Новог Сада, израдом апликације за мобилне телефоне и остале преносиве уређаје која би знатно унапредила проналажење културолошких и конзумирање туристичко – угоститељских услуга особама са инвалидитетом, превасходно особа оштећеног слуха.

Секретар Иванишевић је истакао да је потребно подржати овај иновативан приступ веома важној теми, попут прилагођавања туристичке инфраструктуре особама са инвалидитетом, посебно особама оштећеног слуха и вида, додавши да ће Покрајински секретаријат за привреду и туризам подржати овај и сличне пројекте Удуржења ,,Руке говоре”.

Иванишевић је позвао представнике Удружења да представе пројекат и апликацију на павиљонима Секретаријата на Сајму предузетништва на Новосадском сајму који ће бити одржан 21. и 22. марта, као и на Сајму туризма у Београду у недељу, 27. марта 2022. године, како би се што више људи уверило у многоструке бенефите оваквих подухвата у туризму.