Прва заједничка седница Координационе комисије за инспекцијски надзор Владе Републике Србије и Радне групе за сарадњу са окрузима и координацију инспекцијског надзора у АП Војводини

Андревље, 23. новембар 2018. – На Фрушкој гори је данас одржана седамнаеста седница Координационе комисије за инспекцијски надзор и прва заједничка седница те Комисије и Радне групе за сарадњу са окрузима и координацију инспекцијског надзора у АП Војводини.

Координационом комисијом је председавао министар јавне управе и локалне самоуправе, Бранко Ружић, док је Радном групом председавао потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић.

Министар Ружић и председник Мреже инспектора Србије Драгоман Пауновић потписали су данас и Споразум о сарадњи ради афирмације и унапређења рада инспектора.

Истичући да се данас седница републичке Координационе комисије одржава ван свог седишта, тачније ван Београда, министар Бранко Ружић наглашава да такав манир показује спремност за сарадњу са свим нивоима власти и тежњу да се са свим инспекцијским службама оствари што боља координација и комуникација.

,,Веома је значајно да смо до сада ту координацију довели до перфекције, пре свега са начелницима управних округа, док се данас одржава већ трећи успешан састанак са покрајинсом Радном групом. Данас је веома важно потписивање Споразума са Мрежом инспектора Србије, једином струковном организацијом која окупља преко 1.500 инспектора са свих нивоа власти. То јесте струковно удружење које заступа интересе инспектора, што је од велике важности, имајући у виду да је перцепција о самим инспекцијским службама и инспекторима није увек на завидном нивоу. Овим Споразумом показујемо нашу синергију и помогнемо да се у складу са нашим Акционим планом у следеће 3 године и материјални и људски ресурси што више ојачају како би инспекцијске службе у Србији фунцкионисале што боље”, рекао је министар Ружић.

Министар Ружић је подсетио да је захваљујући тој сарадњи на нивоу локала прошле године издејствовано увођење корективног коефицијента који омогућава да се до 20 одсто увећа плата инспектора сходно показаним резултатима. То је добра симболика сарадње и међусобног разумевања, истакао је он.

Ружић истиче да је Влада Републике Србије данас утврдила предлог Закон о изменама и допунама закона о инспекцијском надзору, који ће се већ наредне недеље наћи у Скупштини Републике Србије. Ради се о изменама и допунама које уподобљавају све механизме и институте, уводећи новине, попут прикривене трговине и заједничког надзора.

Потпредседник Покрајинске владе, Иван Ђоковић истиче да је покрајинско Радно тело формирано у фебруару месецу текуће године, које би испред Покрајинске владе комуницирало са Министарством надлежним за послове инспекцијског надзора локалне управе, али и које би довело до повећања квалитета рада инспекцијских служби покрајине.

,,У АП Војводини имамо 126 различитих инспектора и преко двадесет инспекцијских задужења, која произилазе из читавог дијапазона различитих републичких закона. Наш први корак је био утврђивање стања едукованости, професионалних квалитета, али и административно-техничких капацитета војвођанских инспектора, те да заједно са Републиком радимо на њиховом усавршавању. Значајно је да је Војводина укључена у доношење републичких закона и прописа који третирају инспекцијски надзор. На тај начин, своја искуства, захтеве и потребе грађана и привреде имплементирамо у законе којима ће се уређивати ову област”, нагласио је Ђоковић, додавши да је припремљен читав сет мера како је потребно заједничким радом Републике и Покрајине подићи ниво инспекцијских служби на задовољавајућ ниво.


Позивајући се на познате податке, Ђоковић је рекао да су пронађени недостаци, што уједно представља и први кључни корак за доношење стратешких одлука и за поправљање постојећег стања, где се то захтева. Оно што је незадовоњавајуће је старосна доб инспектора, њихова техничка опремљеност, с тим што је њихово знање, агилост и стечено искуство покрајинских инспектора изнад републичког просека.