Мирослав Васин о привредним потенцијалима Војводине на пословном сусрету француских компанија

 

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин отворио је овогодишњи сусрет француских привредника, тачније сусрет 25 компанија из Француске које послују у АП Војводини. На отварању скупа у просторијама банке ,,Crédit Agricole“ у Новом Саду, учесницима су се обратили и економски саветник Амбасаде Француске Жан Пјер Гасто (Jean-Pierre Gastaud), директор Новосадског сајма Слободан Цветковић и представници војвођанског ВИП фонда.

Овакав пословни скуп, који креира продуктиван пословни амбијент и отвара могућност за продубљивање сарадње, учесницима је омогућио да разговарају о разним темама из релевантних области, попут привреде, пољопривредне производње и производње у аутомобилској индустрији, грађевинарства, трговине и услуга.

Жан Пјер Гасто је учесницима наговестио да на данашњем скупу изложе све примере добре праксе, али и кључне проблеме и препреке са којима се сусрећу послујући у Србији и АП Војводини, како би се на заједнички начин њима приступило. Превазилажење и отклањање препрека и проблема који се неминовно јављају у току пословања – активности су које се лакше превазилазе кроз сарадњу. Економски саветник у француској Амбасади је, овом приликом, понудио помоћ учесницима, привредницима из Француске који су развили и развијају свој посао у покрајини.

Мирослав Васин је истакао да је састанак са привредницима из Француске који послују у АП Војводини јединствена прилика да се изнесу њихова искуства и предлози за наставак сарадње. ,,Данас у Војводини послује 19 компанија из Француске, путем којих је уложено преко 820 милиона евра у војвођанску привреду. Више од 4.800 радника данас у Војводини ради у компанијама са француским капиталом. Војводина је у склопу робне размене Србије и Француске остварила удео од 33 одсто, тако да је у 2015. години укупна робна размена Војводине са Француском износила више од 288 милиона долара. У последњих седам година, та спољно-трговинска сарадња је у континуираном порасту. Француска је у погледу спољно-трговинске размене са АП Војводином на деветом месту, док је у погледу улагања у пословање и запошљавање на петом месту,“ рекао је потпредседник Покрајинске владе.

Васин је посебно истакао важност споразума које је АП Војводина потписала са појединим француским регијама, од којих је најзначајнији споразум о културној и привредној сарадњи са Бретањом, што је од великог значаја за унапређење односа регија.

,,Војводина је у три наврата проглашена за регију међу првих десет по привлачењу страних инвестиција према еминентном часопису ,,Фајненшел тајмс“. То није случајно, јер Војводина има изузетну инфраструктуру, квалитетне програме за привлачење страних инвестиција које спроводи ВИП фонд, као и чињеницу да је у покрајини преко 40 одсто свих страних инвестиција у земљи. Успешно се користе потенцијали покрајине, попут доброг географског положаја и развијене инфраструктурне мреже. Покрајинска влада је умногоме допринела великом броју индустријских зона и научно-технолошких паркова, што значи да је АП Војводину место где инвеститор може одмах да започне посао“, нагласио је Васин.

ВИП фонд је представио шта АП Војводина може да понуди страним инвеститорима, који су бенефити и посебни квалитети привредног, културолошког и геостратешког положаја покрајине.

Данас је посебно стављен акценат и на утицај евроинтеграција на еволуцију постојећих тржишта, информационо-комуникациони сектор и банкарске кредитне линије, као и на подршку коју привредницима и страним инвеститорима нуде институције доносиоци одлука, попут Покрајинске владе.