Ћурчић и Иванишевић уручили уговоре за женско предузетништво: 8,5 милиона динара за 73 предузетница у 2023. години

Данас је у Покрајинској влади уприличено свечано уручење уговора корисницама средстава по Јавном конкурсу Покрајинског секретаријата за привреду и туризам о додели бесповратних средстава женском предузетништву за субвенционисање трошкова набавке машина, опреме, рачунарске опреме, софтвера или услуге у циљу иновирања и дигитализовања процеса производње и операција у домену маркетинга и трговине у 2023. години.

За ту намену, као битном сегменту развоја укупне привреде и предузетништва у АП Војводини, на овогодишњем јавном конкурсу који Покрајински секретаријат за привреду и туризам заједно спроводи са кабинетом потпредседника Покрајинске владе и са Саветом за координацију и праћење активности у области економског развоја на територији АП Војводине, опредељено је укупно 8,5 милиона динара.

Према актуелној одлуци, у текућој години, средства су додељена за 73 кориснице, тачније жене предузетнице које послују на територији АП Војводине.
Уговоре су уручили потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић, покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, и директор Сектора за предузетништво Приврене коморе Србије, Бранислава Симанић.

Потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић је једном приликом истакао да је Савет за координацију и праћење активности у области економског развоја на територији АП Војводине, на чијем је челу, формиран 2020. године, те да је женско предузетништво једна од приоритетних тема којима се бави.

,,Покрајински секретаријат за привреду и Савет за координацију и праћење активности препознали су да је једна од кључних тема управо женско предузетништво. Чињеница да сте се окупили у оволиком броју потврђује да Покрајинска влада и Секретаријат за привреду јесу потпуно посвећени женама предузетницама и њиховом обављању њихових послова и делатности којима се баве. Да је јавни конкурс успешан говори колика је утрошеност средстава, те је овај јавни позив 100 одсто успешан, услед 100 одсто утрошених средстава“, рекао је потпредседник Ћурчић.

Позивајући се на статистику у вези са самим јавним позивом, потпредседник Ћурчић је истакао да је од укупно 8,5 милиона динара, 2,5 милиона динара опредељено за текуће субвенције, док је шест милиона било намењено капиталним субвенцијама, а средства су се одобравала по принципу рефундације.

,,Укупан број пријава на јавни конкурс износио је 159 пријава, од чега је било средстава за 54 пријаве за капиталне субвенције, тачније куповину машина, односно опреме и 19 пријава за текуће субвенције намењене за услуге. Укупно захтевана средства по пријавама за капиталне субвенције износиле су нешто мало мање од 17 милиона по 121 пријави, док је за текуће субвенције захтевано мало преко 5 милиона динара , по 38 пријава. Од укупних пријава, непотпуних је било укупно 83“, рекао је Ћурчић, додавши да је евидентно да је непотпуних пријава било преко 50 одсто, стога је неопходно радити на едукацији предузетница и оних које то желе да постану.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам већ дуги низ година спроводи програмске мере намењене предузетништву, а посебно предузетницама.

Покрајински секретар др Ненад Иванишевић често напомиње да му је жеља да се предузетништво не дели према полу, али исто тако и да је предузетницама неопходан ,,ветар у леђа“ у виду адекватног институционалног одговора како би реализовале своје предузетничке идеје, одважиле се на тај корак и постале и економски оснажене, те тако оснажиле и свој положај у друштву.

,,Никада до сада, Покрајинска влада није имала тим људи који се посебно бави посебно женским предузетништвом, што показује колико нам је апсолутно важно да престанемо да говоримо о женском предузетништву, о ромском, о омладинском предузетништву, него да сви који желе у Србији да се баве предузетништвом схвате да је предузетништво шанса или могућност. Да ли ће бити предузетници или предузетнице зависи од човека. Предузетништво није опредељење нити пола, вере, расне и ма које друге опредељености, него човека који је одлучио да буде предузетник“, истакао је Иванишевић.

О додаје да је опште познато да је појединим категоријама становништва потребна помоћ и институционална подршка, један је од разлога за истицање посебне помоћи женама које се одваже да буду предузетнице, што представља успех поред свих обавеза које традиционално друштво намеће као улогу у друштву.

,,Преко 180 милиона динара смо усмерили ка предузећима у којима жене доносе одлуке и којима управљају. Трудићемо се да и у будуће будемо ту за вас, јер нико није покуцао на врата Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, а да му иста нису била широм отворена“, додао је Иванишевић.