Ćurčić i Ivanišević uručili ugovore za žensko preduzetništvo: 8,5 miliona dinara za 73 preduzetnica u 2023. godini

Danas je u Pokrajinskoj vladi upriličeno svečano uručenje ugovora korisnicama sredstava po Javnom konkursu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam o dodeli bespovratnih sredstava ženskom preduzetništvu za subvencionisanje troškova nabavke mašina, opreme, računarske opreme, softvera ili usluge u cilju inoviranja i digitalizovanja procesa proizvodnje i operacija u domenu marketinga i trgovine u 2023. godini.

Za tu namenu, kao bitnom segmentu razvoja ukupne privrede i preduzetništva u AP Vojvodini, na ovogodišnjem javnom konkursu koji Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam zajedno sprovodi sa kabinetom potpredsednika Pokrajinske vlade i sa Savetom za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine, opredeljeno je ukupno 8,5 miliona dinara.

Prema aktuelnoj odluci, u tekućoj godini, sredstva su dodeljena za 73 korisnice, tačnije žene preduzetnice koje posluju na teritoriji AP Vojvodine.
Ugovore su uručili potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, i direktor Sektora za preduzetništvo Privrene komore Srbije, Branislava Simanić.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić je jednom prilikom istakao da je Savet za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine, na čijem je čelu, formiran 2020. godine, te da je žensko preduzetništvo jedna od prioritetnih tema kojima se bavi.

,,Pokrajinski sekretarijat za privredu i Savet za koordinaciju i praćenje aktivnosti prepoznali su da je jedna od ključnih tema upravo žensko preduzetništvo. Činjenica da ste se okupili u ovolikom broju potvrđuje da Pokrajinska vlada i Sekretarijat za privredu jesu potpuno posvećeni ženama preduzetnicama i njihovom obavljanju njihovih poslova i delatnosti kojima se bave. Da je javni konkurs uspešan govori kolika je utrošenost sredstava, te je ovaj javni poziv 100 odsto uspešan, usled 100 odsto utrošenih sredstava“, rekao je potpredsednik Ćurčić.

Pozivajući se na statistiku u vezi sa samim javnim pozivom, potpredsednik Ćurčić je istakao da je od ukupno 8,5 miliona dinara, 2,5 miliona dinara opredeljeno za tekuće subvencije, dok je šest miliona bilo namenjeno kapitalnim subvencijama, a sredstva su se odobravala po principu refundacije.

,,Ukupan broj prijava na javni konkurs iznosio je 159 prijava, od čega je bilo sredstava za 54 prijave za kapitalne subvencije, tačnije kupovinu mašina, odnosno opreme i 19 prijava za tekuće subvencije namenjene za usluge. Ukupno zahtevana sredstva po prijavama za kapitalne subvencije iznosile su nešto malo manje od 17 miliona po 121 prijavi, dok je za tekuće subvencije zahtevano malo preko 5 miliona dinara , po 38 prijava. Od ukupnih prijava, nepotpunih je bilo ukupno 83“, rekao je Ćurčić, dodavši da je evidentno da je nepotpunih prijava bilo preko 50 odsto, stoga je neophodno raditi na edukaciji preduzetnica i onih koje to žele da postanu.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam već dugi niz godina sprovodi programske mere namenjene preduzetništvu, a posebno preduzetnicama.

Pokrajinski sekretar dr Nenad Ivanišević često napominje da mu je želja da se preduzetništvo ne deli prema polu, ali isto tako i da je preduzetnicama neophodan ,,vetar u leđa“ u vidu adekvatnog institucionalnog odgovora kako bi realizovale svoje preduzetničke ideje, odvažile se na taj korak i postale i ekonomski osnažene, te tako osnažile i svoj položaj u društvu.

,,Nikada do sada, Pokrajinska vlada nije imala tim ljudi koji se posebno bavi posebno ženskim preduzetništvom, što pokazuje koliko nam je apsolutno važno da prestanemo da govorimo o ženskom preduzetništvu, o romskom, o omladinskom preduzetništvu, nego da svi koji žele u Srbiji da se bave preduzetništvom shvate da je preduzetništvo šansa ili mogućnost. Da li će biti preduzetnici ili preduzetnice zavisi od čoveka. Preduzetništvo nije opredeljenje niti pola, vere, rasne i ma koje druge opredeljenosti, nego čoveka koji je odlučio da bude preduzetnik“, istakao je Ivanišević.

O dodaje da je opšte poznato da je pojedinim kategorijama stanovništva potrebna pomoć i institucionalna podrška, jedan je od razloga za isticanje posebne pomoći ženama koje se odvaže da budu preduzetnice, što predstavlja uspeh pored svih obaveza koje tradicionalno društvo nameće kao ulogu u društvu.

,,Preko 180 miliona dinara smo usmerili ka preduzećima u kojima žene donose odluke i kojima upravljaju. Trudićemo se da i u buduće budemo tu za vas, jer niko nije pokucao na vrata Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, a da mu ista nisu bila širom otvorena“, dodao je Ivanišević.