Ћурчић и Иванишевић на конференцији посвећеној предузетницама уочи Међународног дана жена предузетница

У Привредној комори Војводине, данас су потпредседник Покрајинске владе, Бранко Ћурчић, и покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, учествовали на конференцији посвећеној женама предузетницама, а поводом Међународног дана предузетница, који се 19. новембра обележава у целом свету.

Конференција у организацији Привредне коморе Војводине, Удружења жена ,,Бизнис на штиклама”, а уз подршку Покрајинске владе, посвећена је свим значајним питањима која су у фокусу предузетница, подршке женском предузетништву, извора финансирања и унапређења пословне климе у Србији и региону.

Потпредседник Покрајинске владе, Бранко Ћурчић, отворио је данашњу конференцију, истакавши да је његов кабинет, са Покрајинским секретаријатом за привреду и туризам на заједничком задатку, предано радећи на стварању бољег амбијента у погледу женског предузетништва.

,,Кроз разне мере подстицаја које спроводимо преко Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, помажемо предузетницама, пратимо њихове иницијативе, разговарамо са њима и бавимо се проблемима који се најчешће јављају у оквиру делатности предузетница. Продор жена у сферу предузетништва представља значајан корак на путу еманципације и стицања економске независности као првог предуслова за родну равноправност. Ипак, и женско предузетништво и његов развој, треба посматрати у контексту изражених родних неједнакости које одликују српско друштво у целини”, рекао је потпредседник Ћурчић.

Осврнувши се на актуелне статистичке податке, Ћурчић је навео да је према доступним подацима из децембра 2020. године, у Регистру за привредне субјекте регистровано око 279.000 активних предузетника и око 121.000 привредних друштава, те да на територији АП Војводине постоји преко 24.000 регистрованих предузетница.

,,Сви ови подаци нам говоре да има још доста да се ради, држава чини све да створи подстицајно окружење које ће допринети да даме започну или да унапреде пословање, као и да свака дама у бизнису би требало да има и имаће предност”, рекао је потпредседник.

,,Поносан сам што заједно са кабинетом потпредседника Покрајинске владе о предузетништву бринемо 365 дана у години. За ту сврху смо до сада издвојили преко 500 милиона динара, док је износ намењен женама предузетницама у протекле две године преко 175 милиона динара”, рекао је Иванишевић, додавши да када се посматра план за наредну годину, постоји тенденција повећања средстава намењених женском предузетништву, те да ће се у 2023. години на Међународни дан жена предузетница моћи говорити о износу који премашује досадашњи.

На отварању конференције, учесницима се обратио председник Привредне коморе Војводине, Бошко Вучуревић, секретар удружења услуга Коморе, Бранислав Мамић, директорица за развојне политике у туризму Министарства економског развоја и туризма Владе Црне Горе, Александра Гардашевић Славуљица и председница Удружења,, Бизнис на штиклама”.

Три панела данашње конференције окупљају велик број еминентних стручњака, привредница и привредника, представника јавног и приватног сектора, док је један посебан сегмент посвећен Закону о социјалном предузетништву.