Ćurčić i Ivanišević na konferenciji posvećenoj preduzetnicama uoči Međunarodnog dana žena preduzetnica

U Privrednoj komori Vojvodine, danas su potpredsednik Pokrajinske vlade, Branko Ćurčić, i pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, učestvovali na konferenciji posvećenoj ženama preduzetnicama, a povodom Međunarodnog dana preduzetnica, koji se 19. novembra obeležava u celom svetu.

Konferencija u organizaciji Privredne komore Vojvodine, Udruženja žena ,,Biznis na štiklama“, a uz podršku Pokrajinske vlade, posvećena je svim značajnim pitanjima koja su u fokusu preduzetnica, podrške ženskom preduzetništvu, izvora finansiranja i unapređenja poslovne klime u Srbiji i regionu.

Potpredsednik Pokrajinske vlade, Branko Ćurčić, otvorio je današnju konferenciju, istakavši da je njegov kabinet, sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam na zajedničkom zadatku, predano radeći na stvaranju boljeg ambijenta u pogledu ženskog preduzetništva.

,,Kroz razne mere podsticaja koje sprovodimo preko Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, pomažemo preduzetnicama, pratimo njihove inicijative, razgovaramo sa njima i bavimo se problemima koji se najčešće javljaju u okviru delatnosti preduzetnica. Prodor žena u sferu preduzetništva predstavlja značajan korak na putu emancipacije i sticanja ekonomske nezavisnosti kao prvog preduslova za rodnu ravnopravnost. Ipak, i žensko preduzetništvo i njegov razvoj, treba posmatrati u kontekstu izraženih rodnih nejednakosti koje odlikuju srpsko društvo u celini“, rekao je potpredsednik Ćurčić.

Osvrnuvši se na aktuelne statističke podatke, Ćurčić je naveo da je prema dostupnim podacima iz decembra 2020. godine, u Registru za privredne subjekte registrovano oko 279.000 aktivnih preduzetnika i oko 121.000 privrednih društava, te da na teritoriji AP Vojvodine postoji preko 24.000 registrovanih preduzetnica.

,,Svi ovi podaci nam govore da ima još dosta da se radi, država čini sve da stvori podsticajno okruženje koje će doprineti da dame započnu ili da unaprede poslovanje, kao i da svaka dama u biznisu bi trebalo da ima i imaće prednost“, rekao je potpredsednik.

,,Ponosan sam što zajedno sa kabinetom potpredsednika Pokrajinske vlade o preduzetništvu brinemo 365 dana u godini. Za tu svrhu smo do sada izdvojili preko 500 miliona dinara, dok je iznos namenjen ženama preduzetnicama u protekle dve godine preko 175 miliona dinara“, rekao je Ivanišević, dodavši da kada se posmatra plan za narednu godinu, postoji tendencija povećanja sredstava namenjenih ženskom preduzetništvu, te da će se u 2023. godini na Međunarodni dan žena preduzetnica moći govoriti o iznosu koji premašuje dosadašnji.

Na otvaranju konferencije, učesnicima se obratio predsednik Privredne komore Vojvodine, Boško Vučurević, sekretar udruženja usluga Komore, Branislav Mamić, direktorica za razvojne politike u turizmu Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Vlade Crne Gore, Aleksandra Gardašević Slavuljica i predsednica Udruženja,, Biznis na štiklama“.

Tri panela današnje konferencije okupljaju velik broj eminentnih stručnjaka, privrednica i privrednika, predstavnika javnog i privatnog sektora, dok je jedan poseban segment posvećen Zakonu o socijalnom preduzetništvu.