У Суботици одржан скуп посвећен јавно – приватном дијалогу у циљу бољег пословног амбијента

У организацији Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) и Града Суботице данас је у овом граду одржан регионални округли сто на тему „Јавно-приватни дојалог за бољи пословни амбијент“, са циљем покретања дијалога између локалних самоуправа и компанија и проналежења заједничких решења за побољшање пословног амбијента, креирања нових радних места на локалном нивоу, а самим тим и повећања животног стандарда грађана.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор поздравио је данашње потписивање стратешког споразума између Покрајинске владе и НАЛЕД-а и истакао да је ова организација у многоме допринела развоју привреде у Покрајини, као и развоју њених инвестиционих потенцијала.

„Статистика показује да су локалне самоуправе које имају сертификат НАЛЕД-а удовољиле стандардима потребним за стране инвестиције и да те локалне самоуправе имају у просеку седам страних инвестиција на годишњем нивоу, док локалне самоуправе са којима то није случај имају 3,3, а те бројке говоре довољно саме за себе“, рекао је председник Пастор.

Он је нагласио и значај улагања у знање људских ресурса и њихов даљи развој јер, према његовим речима, у Војводини постоје сви природни ресурси, те да их је потребно знањем и људским напором на прави начин искористити. Пастор је истакао и улогу политике, јер су политичари добили овлашћење од грађана да буду доносиоци одлука, те да те одлуке увек морају удовољити захтевима грађана, односно приватног сектора.

Потпредсеник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, истакао је да је један од приоритета рада овог Секретаријата дијалог између јавног и приватног сектора и на тај начин створи бољи пословни и инвестициони амбијент.

„Јавни дијалог између приватног и јавног сектора на најбољи могући начин може да допринесе формирању неопходног правног оквира у домену привреде и привредног развоја. Повратне информације са терена, преко струковних удружења, невладиног сектора и других појединаца могу да нам помогну у креирању активности за привредне подстицаје“, истакао је Ђоковић, додавши да је резултат јавног и приватног дијалога стављање у функцију оних привредних ресурса које држава не може сама на адекватан начин да искористи.

Министарка државне управе и локалне самоуправе, Ана Брнабић, рекла је да је улога НАЛЕД-а у овој области велика, с обзиром на то да су они једина организација која се бави искључиво привредним развојем локалних самоуправа. Она је нагласила и да је улога Владе у овом процесу лакша уколико постоје конкретни предлози, као што је то пракса коју има НАЛЕД.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан рекао је да је Суботица добила сертификат НАЛЕД-а 2010. године и да је тренутно привредно окружење у Суботици такво да млади људи у скоријој будућности могу да се надају запослењу.Лабан је додао да је Суботица много урадила на самој процедури добијања свих потребних докумената за инвеститоре и тиме, поред географског положаја и других потенцијала, постала плодно тле за стране инвеститоре.

На данашњем округлом столу, у оквиру дискусије, учествовали су и председник УО НАЛЕД, Горан Ковачевић, члан УО НАЛЕД, Војислав Генић, народни посланик и председник Одбора за пољопривреду Народне скупштине Републике Србије, Арпад Фремонд, представник Фондације Просперитати, Балинт Јухас и Слободан Петровић из Канцеларије за европске интеграције, градоначелници и председници општина у АП Војводини.