У посети Кикинди: Улагање у старе и уметничке занате – улагање у очување традиције и културно наслеђе

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникације, Урош Кандић, и покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевиић, посетили су данас предузетницу из Кикинде, Мирну Рацков, занатлију и власницу самосталне занатске радње за производњу обуће.

Делегацији су се придружили домаћини, градоначелник Града Кикинда, Никола Лукач, и покрајински посланик, Станислава Хрњак.

За власницу СЗР ,,Маца папучарица”, Мирну Рацков, суграђани имају само речи хвале, као и да је ова успешна предузетница ,,мајстор опанчарског заната”, те да, поред културно-уметничких друштава, аматерских и позоришних представа, њени производи, тачније кожни опанци, успели су своје место да пронађу и на телевизијским екранима у многобројним филмским остварењима, попут телевизијских серија ,,Корени – време зла”, ,,Нечиста крв” и многи други.

,,Конкурси нам помажу како бисмо опстали у овом послу, јер ови послови нису профитабилни”, рекла је Рацков.

Државни секретар Урош Кандић је навео да је, у погледу старих заната, седиште ове делатности у АП Војводини, а да је у Војводини управо Кикинда место са највећим бројем регистрованих занатлија. Кандић додаје да су до 2013. године, стари занати били у изумирању, те да до сада, Министарство опредељује средстава сваке године. Према његовим речима, занатлије у Војводини највише прате конкурсе и активно конкуришу за републичка средства.

Према речима покрајинског секретара, др Иванишевића, очување старих и уметничких заната је настојање да се исти отргну од заборава, те да успешно одоле зубу времена. Покрајински секретаријат за привреду и туризам годинама уназад свесрдно и у континуитету пружа подршку старим и уметничким занатима и пословима који спадају у домаћу радиност, на територији АП Војводине.

,,Заједно са републичким Министарством ћемо настојати да испратимо конкурсе, поразговарамо и уједначимо документацију која је потребна за конкурисање и поједноставимо процедуру. Планирамо да у Новом Саду организујемо заједнички скуп где ћемо окупити добитнике средстава за старе занате из Војводине, као и из Србије, како бисмо видели на који начин можемо да им помогнемо, јер су они важни, како за очување традиције, тако и за привреду”, рекао је Иванишевић.

Иванишевић је рекао да, пратећи политику Владе Републике Србије, Министарство привреде води регистар старих заната и да данас говоримо о 126 различитих делатности, које јесу махом угрожене делатности, те их је потребно помагати. Према његовим речима, управо су ове делатности веома важне како за привредну и привредни амбијент, тако и за туристичке делатности, с обзиром да је манифестациони и сајамски туризам неодвојив од старих заната који у оквиру догађаја пронађу своје место.

Градоначелник Лукач је истакао да је највише регистрованих вредних руку занатлија на територији Града Кикинда, те да Град, као и република и покрајина подржавају њихов рад средствима намењеним одржању пословања, како би се занат пренео на млађе нараштаје.