U poseti Kikindi: Ulaganje u stare i umetničke zanate – ulaganje u očuvanje tradicije i kulturno nasleđe

Kikinda, 9. februar 2022. – Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije, Uroš Kandić, i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivaniševiić, posetili su danas preduzetnicu iz Kikinde, Mirnu Rackov, zanatliju i vlasnicu samostalne zanatske radnje za proizvodnju obuće.

Delegaciji su se pridružili domaćini, gradonačelnik Grada Kikinda, Nikola Lukač, i pokrajinski poslanik, Stanislava Hrnjak.

Za vlasnicu SZR ,,Maca papučarica“, Mirnu Rackov, sugrađani imaju samo reči hvale, kao i da je ova uspešna preduzetnica ,,majstor opančarskog zanata“, te da, pored kulturno-umetničkih društava, amaterskih i pozorišnih predstava, njeni proizvodi, tačnije kožni opanci, uspeli su svoje mesto da pronađu i na televizijskim ekranima u mnogobrojnim filmskim ostvarenjima, poput televizijskih serija ,,Koreni – vreme zla“, ,,Nečista krv“ i mnogi drugi.

,,Konkursi nam pomažu kako bismo opstali u ovom poslu, jer ovi poslovi nisu profitabilni“, rekla je Rackov.

Državni sekretar Uroš Kandić je naveo da je, u pogledu starih zanata, sedište ove delatnosti u AP Vojvodini, a da je u Vojvodini upravo Kikinda mesto sa najvećim brojem registrovanih zanatlija. Kandić dodaje da su do 2013. godine, stari zanati bili u izumiranju, te da do sada, Ministarstvo opredeljuje sredstava svake godine. Prema njegovim rečima, zanatlije u Vojvodini najviše prate konkurse i aktivno konkurišu za republička sredstva.

Prema rečima pokrajinskog sekretara, dr Ivaniševića, očuvanje starih i umetničkih zanata je nastojanje da se isti otrgnu od zaborava, te da uspešno odole zubu vremena. Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam godinama unazad svesrdno i u kontinuitetu pruža podršku starim i umetničkim zanatima i poslovima koji spadaju u domaću radinost, na teritoriji AP Vojvodine.

,,Zajedno sa republičkim Ministarstvom ćemo nastojati da ispratimo konkurse, porazgovaramo i ujednačimo dokumentaciju koja je potrebna za konkurisanje i pojednostavimo proceduru. Planiramo da u Novom Sadu organizujemo zajednički skup gde ćemo okupiti dobitnike sredstava za stare zanate iz Vojvodine, kao i iz Srbije, kako bismo videli na koji način možemo da im pomognemo, jer su oni važni, kako za očuvanje tradicije, tako i za privredu“, rekao je Ivanišević.

Ivanišević je rekao da, prateći politiku Vlade Republike Srbije, Ministarstvo privrede vodi registar starih zanata i da danas govorimo o 126 različitih delatnosti, koje jesu mahom ugrožene delatnosti, te ih je potrebno pomagati. Prema njegovim rečima, upravo su ove delatnosti veoma važne kako za privrednu i privredni ambijent, tako i za turističke delatnosti, s obzirom da je manifestacioni i sajamski turizam neodvojiv od starih zanata koji u okviru događaja pronađu svoje mesto.

Gradonačelnik Lukač je istakao da je najviše registrovanih vrednih ruku zanatlija na teritoriji Grada Kikinda, te da Grad, kao i republika i pokrajina podržavaju njihov rad sredstvima namenjenim održanju poslovanja, kako bi se zanat preneo na mlađe naraštaje.