Учешће на сусрету привредних комора Војводине и Александрије, АР Египат: интензивирати сарадњу на пољу трговине, туризма и пољопривредне производње

 

Нови Сад, 20. јануар 2021. – Онлајн конференција, иницирана и организована од стране Привредне коморе Војводине, одржана је данас са циљем да се унапреди и прошири сарадња између АП Војводине и Гуверната Александрија, Арапска Република Египат, чему доприноси чињеница да две републике, Србија и Египат, већ више од стотину година имају добру сарадњу на многим пољима, почев од привреде, пољопривреде, туризма и друго.

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, био је учесник данашње конференције, поред Њ.Е. амбасадора Египта у Републици Србији, Амр Аљоваилија (Amr Aljowaily), и домаћина конференције, председника Привредне коморе Војводине, Бошка Вучуревића. На конференцији се, поред многобројних гостију, чланова делегација обе републике, обратио и председник Привредне коморе Александрије, Ахмед ел Вакил (Ahmed El Wakil).

Гувернат Александрије јесте један од највећих региона Арапске Републике Египат, а град Александрија је један од највећих трговачких, индустријских и логистичких центара у Египту, те је стога веома значајан у погледу међурегионалне сарадње са АП Војводином. Сама конференција представља успостављање везе са овом регијом и њеним центром, са циљем креирања повољног амбијента за домаћу привреду и умрежавање домаћих привредника са привредницима из читавог света.

Речима да је неопходно сагледати простор за сарадњу који је пред нама, садржан у Арапској Републици Египат, простор који до сада није довољно коришћен, присутнима се обратио покрајински секретар Иванишевић, који је додао да је става да се заједничким снагама, знањем и ресурсима, као и одличним економским и дипломатским везама, може и искористити, с обзиром да је Египат и велико тржиште само по себи.

,,Овај неисцрпан простор се може искористити и у извозу пољопривредних производа, али и у другим видовима сарадње. Потербно је да много више извозимо у тако велику и значајну, многољудну земљу. Уз Привредну комору Војводине и уз помоћ Амбасаде Египта, њихову сарадњу, а кроз конкурсе Секретаријата за привреду и туризам, у оквиру ресора који су у нашој надлежности, потребно је да упознамо више стотина привредника, поготово оне у производним делатностима, које помажемо, са могућностима египатског тржишта и потенцијалног извоза производа на то тржиште“, рекао је Иванишевић.

Он је додао да туризам између Србије, односно АП Војводине, и Египта, не би требало да буде једносмеран, већ да је потребно заједнички радити на отварању српског тржишта, посебно војвођанског, за госте из Египта. ,,Данас је та цифра несразмерна и велик број домаћих туриста одлази у чувена египатска летовалишта, али је свакако неопходно припремити материјал који ћемо представити Египту. Сигуран сам да Нови Сад, пре свега, као представница културе и као омладинска престоница Европе, Фрушка гора, као бисер туризма, те Дунав, као европски бисер, јесу нешто што се туристима из Египта може понудити и може им бити занимљиво“, додао је секретар.

Председник ПКВ-а, Бошко Вучуревић је истакао да је логистички могуће остварити трговачке, привредне и инвестиционе контакте са регионима, попут региона Александрија, те да је манир војвођанске Коморе креирање квалитетног амбијента који ће засигурно допринети развоју и унапређењу извозних потенцијала домаће привреде.

Амбасадор Египта је најавио да ће у првој половини текуће године, бити формирана међувладина заједничка комисија Србије и Египта, која ће умногоме допринети побољшању привредне климе између двеју земаља, као и доношењу споразума о слободној трговини, те тиме омогућити бољи проток робе, услуга и људи на обе стране.