Укуси који нас вежу: У сусрет међународној манифестацији која умрежава Србију и Француску кроз гастрономске особености

Препознајући потенцијал традиционално добрих односа Француске и Србије, посебно кроз повезивање у оквиру гастрономије, тачније енологије, кулинарства и сектора услуга у туризму и угоститељству, покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, састао се данас са председницом Удружења ,,Ја волим Француску, Слађаном Новаковић, са којом је разговарао о предстојећем пројекту од изузетног значаја за нашу земљу и њене регије.

Удружење ,,Ја волим Француску” из Београда, на чијем је челу Слађана Новаковић, интензивно и предано ради на јачању привредне, туристичке, економске и интеркултуралне сарадње између Србије, земаља у региону и Француске, као и франкофоних земаља, док је успешна реализација многобројних пројеката резултат који има утицај на свеукупно побољшање билатералних односа Србије и Француске.

Иванишевић и Новаковићева су данас разматрали организационе појединости и сам значај предстојеће дводневне манифестације под називом ,,Дани француске кухиње у Србији”, која би требало да буде реализована у марту 2022. године, а која ће настојати да обједини како туристички и привредни, тако и културолошки сегмент две земље, које ће своја интересовања, потенцијале и ресурсе објединити кроз професионално кулинарство и сомелијерство.

Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за привреду и туризам, препознају велики значај овакве манифестације, те свега што она подрзумева и што би могла да покрене и иницира у наредном периоду, а у сусрет новој туристичкој сезони у 2022. години, док чињеница да Амбасада Француске у Републици Србији пружа подршку и учествује у свим пројектима овог Удружења, даје посебан печат и даје на значају целокупног подухвата.

Према речима покрајинског секретара Иванишевића, Покрајински секретаријат за привреду и туризам је спреман да настави разговоре око даљих организационих активности, а посебно у светлу великог утицаја пројекта на сектор туризма и угоститељства, као и регионално – привредних манифестација како у Србији и Београду, тако и на територији АП Војводине. Он је додао да би сарадња са Удружењем као и на овом пројекту, могла да резултира значајнијом сарадњом двеју земаља, посебно у погледу размене искустава, знања, међусобних посета туристичких посленика, привредника и произвођача хране и пића из наше земље са онима из Француске, као и других франкофоних регија, те учешћа на сајамским манифестацијама од значаја за гастрономски туризам.

Ова манифестација би свакако омогућила организаторима, учесницима и посетиоцима да искусе потенцијал и гламур једне од најбољих и најпрепознатљивијих кухиња на свету, а према речима организатора, интересовање је велико, што је додатни ветар у леђа да истрају у својој намери да организују промоцију у Србији достојну Мишленових звездица.

Учесник данашњег сусрета је био и помоћник покрајинског секретара, Милан Јарић.