Ukusi koji nas vežu: U susret međunarodnoj manifestaciji koja umrežava Srbiju i Francusku kroz gastronomske osobenosti

Prepoznajući potencijal tradicionalno dobrih odnosa Francuske i Srbije, posebno kroz povezivanje u okviru gastronomije, tačnije enologije, kulinarstva i sektora usluga u turizmu i ugostiteljstvu, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, sastao se danas sa predsednicom Udruženja ,,Ja volim Francusku, Slađanom Novaković, sa kojom je razgovarao o predstojećem projektu od izuzetnog značaja za našu zemlju i njene regije.

Udruženje ,,Ja volim Francusku” iz Beograda, na čijem je čelu Slađana Novaković, intenzivno i predano radi na jačanju privredne, turističke, ekonomske i interkulturalne saradnje između Srbije, zemalja u regionu i Francuske, kao i frankofonih zemalja, dok je uspešna realizacija mnogobrojnih projekata rezultat koji ima uticaj na sveukupno poboljšanje bilateralnih odnosa Srbije i Francuske.

Ivanišević i Novakovićeva su danas razmatrali organizacione pojedinosti i sam značaj predstojeće dvodnevne manifestacije pod nazivom ,,Dani francuske kuhinje u Srbiji“, koja bi trebalo da bude realizovana u martu 2022. godine, a koja će nastojati da objedini kako turistički i privredni, tako i kulturološki segment dve zemlje, koje će svoja interesovanja, potencijale i resurse objediniti kroz profesionalno kulinarstvo i somelijerstvo.

Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, prepoznaju veliki značaj ovakve manifestacije, te svega što ona podrzumeva i što bi mogla da pokrene i inicira u narednom periodu, a u susret novoj turističkoj sezoni u 2022. godini, dok činjenica da Ambasada Francuske u Republici Srbiji pruža podršku i učestvuje u svim projektima ovog Udruženja, daje poseban pečat i daje na značaju celokupnog poduhvata.

Prema rečima pokrajinskog sekretara Ivaniševića, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je spreman da nastavi razgovore oko daljih organizacionih aktivnosti, a posebno u svetlu velikog uticaja projekta na sektor turizma i ugostiteljstva, kao i regionalno – privrednih manifestacija kako u Srbiji i Beogradu, tako i na teritoriji AP Vojvodine. On je dodao da bi saradnja sa Udruženjem kao i na ovom projektu, mogla da rezultira značajnijom saradnjom dveju zemalja, posebno u pogledu razmene iskustava, znanja, međusobnih poseta turističkih poslenika, privrednika i proizvođača hrane i pića iz naše zemlje sa onima iz Francuske, kao i drugih frankofonih regija, te učešća na sajamskim manifestacijama od značaja za gastronomski turizam.

Ova manifestacija bi svakako omogućila organizatorima, učesnicima i posetiocima da iskuse potencijal i glamur jedne od najboljih i najprepoznatljivijih kuhinja na svetu, a prema rečima organizatora, interesovanje je veliko, što je dodatni vetar u leđa da istraju u svojoj nameri da organizuju promociju u Srbiji dostojnu Mišlenovih zvezdica.

Učesnik današnjeg susreta je bio i pomoćnik pokrajinskog sekretara, Milan Jarić.