Сусрет потпредседника Ивана Ђоковића и гувернера Архангелске области Игора А. Орлова

Архангелск , 22. септембар 2017. – Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, састао се данас, у оквиру радне посете Руској Федерацији, са гувернером Архангелске области, Игором Анатољевичем Орловим. На састанку се разговарало о могућностима за сарадњу између две покрајине, предстојећем потписивању споразума о сарадњи, те о продубљивању односа две покрајине и њених административних ценатара на свим пољима, превасходно у области привреде, трговине и туризма.

Сусрету су присуствовали и заменик гувернера, Алексеј Константинович Андронов, заменик председника Владе Архангелског региона, Фоменко Евгениј Владимирович, министарка за културу Архангелске области, Вероника Александровна Јаничек и други.

О значају традиционалних, културолошких, као и привредних веза два народа, као и о политичком и геостратешком значају наше две државе, говорио је потпредседник Ђоковић, изневши појединости које иду у прилог будућој међурегионалној сарадњи.

,,Сигурно је да постоји простора за добру сарадњу у области привреде, трговине, културе, туризма, али и науке и технолошког развоја, а то је разлог због кога постоји жеља да се закључи споразум о сарадњи између две покрајине – Војводине и Архангелске области. Потребно је постојеће односе продубити и подићи на виши ниво“, рекао је Ђоковић.

Гувернер Архангелске области је истакао да та северна руска област већ дуги низ година одржава чврсте везе са АП Војводином, те да је унапређење сарадње на свим пољима нови смер којим се настоје кретати и од стратешке је важности. Он је истакао и значај јучерашњег округлог стола одржаног на Архангелском универзитету, а у оквиру ког су начињени први кораци ка новим видовима сарадње у многим областима, подједнако значајним за обе покрајине.

Гувернер Орлов и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић, у присуству званичника из Архангелске области, града Архангелск, као и почасни гости из иностранства и дипломатско-конзуларних представништава, као и делегације Покрајинске владе Војводине, учествовали су на данашњем отварању Маргаритинског сајма у Архангелску, након чега су обишли изложбене просторе излагача, представника региона Руске Федерације.

Маргаритински сајам је четвородневна сајамска манифестација која се ове године одржава од 21. до 24. септембра у Спортској палати у Аркхангелску.Овај догађај јесте изузетна прилика да се представе производи и услуге као што су индустријски производи, пољопривредни и прехрамбени производи, опрема за производњу и техничке потребе, рукотворине и многи други сродни производи и услуге. Интересантна је и сајамска понуда за потребе индустријске производње, пољопривреде, али и шумарства, једне од водећих грана у овој руској области.

Потпредседник Иван Ђоковић ће са члановима делегације присуствовати и свечаном обележавању 80 година постојања Архангелске области, у њеном административном центру Архангелск.