Susret potpredsednika Ivana Đokovića i guvernera Arhangelske oblasti Igora A. Orlova

Arhangelsk , 22. septembar 2017. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, sastao se danas, u okviru radne posete Ruskoj Federaciji, sa guvernerom Arhangelske oblasti, Igorom Anatoljevičem Orlovim. Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima za saradnju između dve pokrajine, predstojećem potpisivanju sporazuma o saradnji, te o produbljivanju odnosa dve pokrajine i njenih administrativnih cenatara na svim poljima, prevashodno u oblasti privrede, trgovine i turizma.

Susretu su prisustvovali i zamenik guvernera, Aleksej Konstantinovič Andronov, zamenik predsednika Vlade Arhangelskog regiona, Fomenko Evgenij Vladimirovič, ministarka za kulturu Arhangelske oblasti, Veronika Aleksandrovna Janiček i drugi.

O značaju tradicionalnih, kulturoloških, kao i privrednih veza dva naroda, kao i o političkom i geostrateškom značaju naše dve države, govorio je potpredsednik Đoković, iznevši pojedinosti koje idu u prilog budućoj međuregionalnoj saradnji.

,,Sigurno je da postoji prostora za dobru saradnju u oblasti privrede, trgovine, kulture, turizma, ali i nauke i tehnološkog razvoja, a to je razlog zbog koga postoji želja da se zaključi sporazum o saradnji između dve pokrajine – Vojvodine i Arhangelske oblasti. Potrebno je postojeće odnose produbiti i podići na viši nivo“, rekao je Đoković.

Guverner Arhangelske oblasti je istakao da ta severna ruska oblast već dugi niz godina održava čvrste veze sa AP Vojvodinom, te da je unapređenje saradnje na svim poljima novi smer kojim se nastoje kretati i od strateške je važnosti. On je istakao i značaj jučerašnjeg okruglog stola održanog na Arhangelskom univerzitetu, a u okviru kog su načinjeni prvi koraci ka novim vidovima saradnje u mnogim oblastima, podjednako značajnim za obe pokrajine.

Guverner Orlov i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, u prisustvu zvaničnika iz Arhangelske oblasti, grada Arhangelsk, kao i počasni gosti iz inostranstva i diplomatsko-konzularnih predstavništava, kao i delegacije Pokrajinske vlade Vojvodine, učestvovali su na današnjem otvaranju Margaritinskog sajma u Arhangelsku, nakon čega su obišli izložbene prostore izlagača, predstavnika regiona Ruske Federacije.

Margaritinski sajam je četvorodnevna sajamska manifestacija koja se ove godine održava od 21. do 24. septembra u Sportskoj palati u Arkhangelsku.Ovaj događaj jeste izuzetna prilika da se predstave proizvodi i usluge kao što su industrijski proizvodi, poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, oprema za proizvodnju i tehničke potrebe, rukotvorine i mnogi drugi srodni proizvodi i usluge. Interesantna je i sajamska ponuda za potrebe industrijske proizvodnje, poljoprivrede, ali i šumarstva, jedne od vodećih grana u ovoj ruskoj oblasti.

Potpredsednik Ivan Đoković će sa članovima delegacije prisustvovati i svečanom obeležavanju 80 godina postojanja Arhangelske oblasti, u njenom administrativnom centru Arhangelsk.