Сусрет покрајинског секретара др Ненада Иванишевића са Привредном комором Србије посвећен унапређењу женског предузетништва и наставку сарадње

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, у присуству сарадника, састао се данас са директором Сектора предузетништва Привредне коморе Србије, Бранкицом Симанић. Они су овом приликом разговарали о унапређењу женског предузетништва и успостављању ефикаснијих мера подршке овом важном привредном сектору, са посебним фокусом на нови циклус конкурса у 2022. години.

Учесници данашњег сусрета су дискутовали о успостављању ефикасније сарадње и потписивању споразума о сарадњи у децембру месецу, а са циљем заједничког организовања ,,отворених дана“ намењених предузетницима и рањивим категоријама у предузетништву. Један од аспеката сусрета је свакако размена искустава, знања и примера добре праксе, те заједничко деловање кроз видове институционалне подршке предузетништву.

,,Предузетништво код жена није одлика пола, већ је предузетништво одлика особе која жели да се бави предузетништвом, стога је ова област за нас веома значајна. У току ове године смо женском предузетништву помогли у три сегмента, а први је свакако конкурс за женско предузетништво, где смо издвојили 20 милиона динара, с тим што смо као услов поставили и критеријум да су жене управитељи у предузећу, а водећи рачуна и о броју жена ангажованих у предузећу. Први пут смо са Развјоним фондом направили заједничку кредитну линију где су подржане жене у туризму. У укупним конкурсима Секретаријата, а ту говоримо о преко 200 милиона динара, преко 40 одсто су апликанти жене, што је веома значајно“, истакао је др Иванишевић.

Он је додао да се наставља са разговорима о наставку сарадње са ПКС-ом, узимајући у обзир њихова искуства, те да ће у предлогу буџета бити опредељена средства за посебан конкурс намењен подршци женском предузетништву.

Циљ Сектора предузетништва Привредне коморе Србије је рад на унапређењу и развоју предузетништва у Србији, а кроз рад две организационе јединице – Стручну службу за подршку Парламенту предузетника и Канцеларију за предузетништво.

Бранислава Симанић из ПКС-а је истакла да је на територији Војводине евидентирано око 55.000 предузетника, а од тога преко 20.000 јесу предузетнице. Она је посебно истакла Секцију за женско предузетништво ПКС-а која у многоме настоји да утиче на економско оснаживање жена предузетница у Србији и промоцију развоја женског предузетништва, помажући им да наступају на сајмовима, пласирају своју робу и услуге на страна тржишта, а уз организацију читавог низа бесплатних едукација, инсистирајући на дигитализацији пословања и на иновативности.

Симанићева је додала да је формиран и сектор за омладинско преудзетништво, како би подстакли што већи број младих да започну сопствени посао, да отварају нова радна места и приходују у Републици Србији.

Кључне теме данас су биле и заједничко организовање и наступ привреде и приватног сектора Републике Србије, као и АП Војводине, на предстојећем Сајму предузетништва, који се крајем марта месеца 2022. године одржава на Новосадском сајму, у организацији Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, уз подршку Новосадског сајма. Овим поводом ће Привредна комора Србије ће узети активно учешће у организационим активностима ове сајамске манифестације, уз многоструки допринос кроз учешћа привредника из читаве земље и региона, едукативних радионица, организација Б2Б сусрета и других видова јавног наступа, са циљем промовисања и умрежавања привреде земље и региона.