Секретар Иванишевић отворио 21. по реду манифестацију ,,Дани вина у Ривици”

У Дому културе у Ривици, Општина Ириг, вечерас је уприличено свечано отварање манифестације 21. ,,Дани вина“, коју је свечано отворио покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, који је уједно и постао и почасни грађанин овог иришког насеља са јужног обронка Фрушке горе.

Поред Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, манифестацију су подржали и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, као и Општина Ириг, Град Нови Сад и многи други.

Секретар Иванишевић овогодишњи је добитник Повеље почасног грађанина Ривице, те је том приликом истакао да је ово мало фрушкогорско место у ком живи око 500 људи, показало да оно представља незаобилазан део идентитета овог дела Војводине, те да се Ривица са разлогом уписала на туристичку, културолошку и превасходно винску мапу Војводине.

,,Заједно можемо све и то је апсолутно јасно. Ово је веома значајна манифестација за Ривицу. Развој винског и гастро туризма је нешто што је замајац развоја туризма, а сама Фрушка гора јесте један од генератора развоја туризма у нашем подручју. Овакве манифестације су не само генератор развоја туризма већ и економског развоја места. Ривица има репрезентативан Дом културе и инфраструктуру. Данас све што видимо у Ривици јесте привреда или је пак део привредног развоја”, рекао је Иванишевић.

Он је додао да се кроз ову, и све друге манифестације, чувају радна места и отварају се могућности за нова.

Повеља почасног грађанина Ривице, Иванишевићу је додељена за изузетан допринос унапређењу препознатљивости фрушкогорских одличја и винско-гастрономске културе и промовисању ове манифестације у Ривици.

Секретар Иванишевић је навео да манифестације попут ,,Дана вина у ривици”, доприносе афирмацији производње вина, те подизању нивоа винске културе, јер је и овај вид туризма свакако начин да се очувају обичаји и традиција и негује култура и особености једног подручја.

Ривица из године у годину показује све бољи и садржајнији привредни и туристички потенцијал, посебно са аспекта мапе европских винских регија чији је Војводина постала део, чему су допринели институционални напори да се овом иришком насељу пружи адекватна помоћ произвођачима вина.

Према речима организатора, ,,Дани вина у Ривици“ су туристичко привредна манифестација, такмичарског карактера која је временом постала једна од највећих винских манифестација у Срему. Горан Ерор из организационог одбора манифестације истиче да је ове године чак 229 узорака вина достављено на оцену стручне комисије која броји 11 чланова, те да ће на овој свечаности бити додељене награде и признања винарима и виноградарима који су произвели врхунска ,,божанска пића”. Преко 50 излагача, међу којима је и преко 25 винара, довољан су показатељ да ова манифестација, која ове године слави две деценије постојања, је по свим релевантним параметрима у порасту, стога, последично, Ривица окупља све већи број знатижељних посетилаца, љубитеља аутохтоних вина и чари сремске гастрономије.

Свечаности су присуствовали и представници Општине Ириг, Града Новог Сада, Привредне коморе Војводине, Универзитета у Новом Саду, покрајински посланици и делегације из Општине Рековац, Српког Брода, као и почасни грађани Ривице, винари и произвођачи прехрамбених производа, спонзори и донатори.