Sekretar Ivanišević otvorio 21. po redu manifestaciju ,,Dani vina u Rivici“

U Domu kulture u Rivici, Opština Irig, večeras je upriličeno svečano otvaranje manifestacije 21. ,,Dani vina“, koju je svečano otvorio pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, koji je ujedno i postao i počasni građanin ovog iriškog naselja sa južnog obronka Fruške gore.

Pored Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, manifestaciju su podržali i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao i Opština Irig, Grad Novi Sad i mnogi drugi.

Sekretar Ivanišević ovogodišnji je dobitnik Povelje počasnog građanina Rivice, te je tom prilikom istakao da je ovo malo fruškogorsko mesto u kom živi oko 500 ljudi, pokazalo da ono predstavlja nezaobilazan deo identiteta ovog dela Vojvodine, te da se Rivica sa razlogom upisala na turističku, kulturološku i prevashodno vinsku mapu Vojvodine.

,,Zajedno možemo sve i to je apsolutno jasno. Ovo je veoma značajna manifestacija za Rivicu. Razvoj vinskog i gastro turizma je nešto što je zamajac razvoja turizma, a sama Fruška gora jeste jedan od generatora razvoja turizma u našem području. Ovakve manifestacije su ne samo generator razvoja turizma već i ekonomskog razvoja mesta. Rivica ima reprezentativan Dom kulture i infrastrukturu. Danas sve što vidimo u Rivici jeste privreda ili je pak deo privrednog razvoja“, rekao je Ivanišević.

On je dodao da se kroz ovu, i sve druge manifestacije, čuvaju radna mesta i otvaraju se mogućnosti za nova.

Povelja počasnog građanina Rivice, Ivaniševiću je dodeljena za izuzetan doprinos unapređenju prepoznatljivosti fruškogorskih odličja i vinsko-gastronomske kulture i promovisanju ove manifestacije u Rivici.

Sekretar Ivanišević je naveo da manifestacije poput ,,Dana vina u rivici“, doprinose afirmaciji proizvodnje vina, te podizanju nivoa vinske kulture, jer je i ovaj vid turizma svakako način da se očuvaju običaji i tradicija i neguje kultura i osobenosti jednog područja.

Rivica iz godine u godinu pokazuje sve bolji i sadržajniji privredni i turistički potencijal, posebno sa aspekta mape evropskih vinskih regija čiji je Vojvodina postala deo, čemu su doprineli institucionalni napori da se ovom iriškom naselju pruži adekvatna pomoć proizvođačima vina.

Prema rečima organizatora, ,,Dani vina u Rivici“ su turističko privredna manifestacija, takmičarskog karaktera koja je vremenom postala jedna od najvećih vinskih manifestacija u Sremu. Goran Eror iz organizacionog odbora manifestacije ističe da je ove godine čak 229 uzoraka vina dostavljeno na ocenu stručne komisije koja broji 11 članova, te da će na ovoj svečanosti biti dodeljene nagrade i priznanja vinarima i vinogradarima koji su proizveli vrhunska ,,božanska pića“. Preko 50 izlagača, među kojima je i preko 25 vinara, dovoljan su pokazatelj da ova manifestacija, koja ove godine slavi dve decenije postojanja, je po svim relevantnim parametrima u porastu, stoga, posledično, Rivica okuplja sve veći broj znatiželjnih posetilaca, ljubitelja autohtonih vina i čari sremske gastronomije.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Opštine Irig, Grada Novog Sada, Privredne komore Vojvodine, Univerziteta u Novom Sadu, pokrajinski poslanici i delegacije iz Opštine Rekovac, Srpkog Broda, kao i počasni građani Rivice, vinari i proizvođači prehrambenih proizvoda, sponzori i donatori.