Секретар Иванишевић на сусретима матице и дијаспоре: Све нас спаја љубав према Србији

Данас се на Новосадском сајму и у Привредној комори Војводине одржава конференција и самит ,,Сусрет матице и дојаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије”, у организацији Удружења ,,Корени”, а уз помоћ и подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Града Новог Сада, Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону и других институција и организација из земље, региона и дијаспоре.

Oве године, тачно пре три године, основано је Удружење матице и дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије ,,Корени”, које улаже велике напоре да споји људе који воде порекло из Србије и региона. Идеја оваквог окупљања, према речима организатора, јесте ,,нови облик целовите жеље и одговорности за нова и боља времена, те да је окупљање родољубивих, добронамерних снага, давање доприноса изградњи модерне, уређене, развијене, патриотске државе, на темељима вредности из прошлости, а у складу са вредностима данашњег времена.

Учествујући на данашњој конференцији и самиту ,,Сусрети матице и дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије”, у Великој сали Новосадског сајма, добитник плакете, односно повеље и захвалнице, као пројатељ и један од покровитеља ове манифестације, покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, истакао је да је повезивање са коренима и људи са ових простора веома значајно за очување традиције, културе, особености и свега што нас чини једним народом.

,,Данашњи сусрет је сусрет пријатеља, сусрет браће која разговарају о истим темама. Не постојие Они и Ми, ми нсмо једно. Идеја јесте да се боље упознамо, да видимо које су то могућности инвестирања са обе стране. Покрајински секретаријат за привреду и туризам ће упутити предлог организаторима и учесницима да се омогући студентима са факултета, превасходно Економског факултета у суботици и Технолошког факултета Универзитета у Новом Саду, који су у оквиру заједничких споразума са секретаријатом препознали велику улогу повезивања академске заједнице и привреде, али и других факултета у Војводини, похађање стручне праксе код наших ,,земљака” који живе и раде у иностранству. Позив јесте да инвестирају у нашу земљу, али и да се отвори линија могућности да млади будући стручњаци имају где да стекну знање и искуство у најбољим компанијама које воде наши људи у дијаспори, како би га применили на територији Републике Србије”, рекао је Иванишевић, додавши да највећа спона матице са дијаспором лежи у љубави према Србији.

У протеклом периоду, формиран је значајан број одбора у више земаља, утврђени су принципи, начин и организација рада, на челу са Удружењем ,,Корени”. Осетно је да је постојала потреба за повезивањем, како људи, тако и привреде, предузетништва, у области туризма, са циљем изградње матице и дијаспоре на заједничким полазним основама, а уз обостран интерес и подршку.

Данашњи самит су подржали и Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и Покрајински секретаријат за културу, културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Учесник и говорник на пленарној седници био је и покрајински секретар Александар Софић.

У оквиру пленарне седнице самита, покрајинског секретару др Иванишевићу су додељене Повеља и захвалница за изузетан допринос и неизмерну подршку раду Удружења ,,Корени”, које је уручио председник Удружења, Стојан Стевановић.

Повеље за изузетан допринос уручене су данас и Граду Новом Саду, и народном посланику, Милимиру Вујадиновићу.

На данашњем самиту, потписан је и споразум о сарадњи између Покрајински секретаријат за привреду и туризам и Удружења ,,Корени”, што представља корак даље у сарадњи од обостраног интереса, посебно у погледу привреде и туризма.

Данашњем скупу су присуствовали подсекретар Покрајинског секретаријата за привреду и туризам Славољуб Арсенијевић и помоћник покрајинског секретара Милан Јарић.