Секретар Иванишевић на конференцији за медије поводом предстојећег 53. Међународног сајма туризма најавио активности Секретаријата

Овогодишњи, 53. Међународни сајам туризма који ће на Новосадском сајму бити одржан од 17. до 19. новембра 2022. године, у свом превасходно је посвећен рецептивном туризму у региону, са циљем регионалног представљања понуде удаљеним туристичким тржиштима и довођења страних туриста у регионе држава дунавског слива.

Тим поводом је данас у Свечаном салону Новосадског сајма уприличена конференција за медије, на којој је говорио покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, који је изложио појединости у вези са концептом представљања Покрајинског секретаријата за привреду и туризам у оквиру сопственог изложбеног Павиљона, а говорио је и о тематским целинама за сваки дан трајања Сајма.

,,Кључна реч данашњег скупа јесте заједно, јер заједно можемо да изнесемо овај Сајам и нема тог задатка који не може да се оствари. Сва три дана наступа на Павиљону Покрајинског секретаријата за привреду и туризам ће бити различита. Првог дана представљамо младе у туризму, односно све средње стручне школе које имају смер за туризам, угоститељство, гастрономију, те факултети који имају департмане и одељења која се тичу ових области, али и образовне установе из региона. Хоћемо аспект образовања младих у туризму да истакнемо, у светлу чињенице да недостаје образоване радне снаге. Другог дана, активности посвећујемо региону, како бисмо представили ,,душу региона“ – шаренило и лепоту. Док трећег дана представљамо шароликост Војводине“, рекао је секретар Иванишевић.

Иванишевић додаје да је интенција Секретаријата са партнерима у туризму покретање пројекта под називом ,,гастро магнети“, као споја заната и гастрономије, односно да поред познатих знаменитости одређеног локалитета, у виду туристичког сувенира, односно магнета, буду и гастрономски специјалитети, попут лакумића, надлацке, или пак других гастро обележја једног поднебља, што би обогатило угођај госта.

Учесници конференције за медије су генерална конзулка Црне Горе у Републици Србији, Невенка Ћировић, с обзиром да је Црна Гора овогодишња земља партнер Међународног сајма туризма, потом генерални директор Новосадског сајма, мр Слободан Цветковић, директорка Туристичке организације Војводине, др Наташа Павловић, и директор Туристичке организације Града Новог Сада, Бранислав Кнежевић.

Међународни сајам туризма јесте прилика за пословне састанке, упознавање са професионалним купцима, као и повезивање са удаљеним тржиштима, организује се за све излагаче, односно пружаоце услуга у туризму.

У оквиру сајамских активности, биће представљене могућности за финансирање програма, пројеката и иницијатива за развој туристичке понуде, затим понуда и примери потражње послова у туризму, као и понуда аранжмана које нуде туристичке агенције, ски-центри, хотели и други туристички посленици.

Поред едукација, презентација и промоција које ће бити урпиличене у Конгресном центру Новосадског сајма, на штандовима излагача, те на позицијама за дигитално путовање у Аули Сајма, исте могу бити праћене на виртуелном Сајму туризма на платформи ExpoOnline.rs.

Традиционални, Међународни сајам туризма, до сада је организован у оквиру сајмова ЛОРИСТ, али од ове године, организован је као самостална приредба, која свакако завређује пажњу и учешће ширег аудиторијума и стручњака из датих области.