Sekretar Ivanišević na konferenciji za medije povodom predstojećeg 53. Međunarodnog sajma turizma najavio aktivnosti Sekretarijata

Ovogodišnji, 53. Međunarodni sajam turizma koji će na Novosadskom sajmu biti održan od 17. do 19. novembra 2022. godine, u svom prevashodno je posvećen receptivnom turizmu u regionu, sa ciljem regionalnog predstavljanja ponude udaljenim turističkim tržištima i dovođenja stranih turista u regione država dunavskog sliva.

Tim povodom je danas u Svečanom salonu Novosadskog sajma upriličena konferencija za medije, na kojoj je govorio pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, koji je izložio pojedinosti u vezi sa konceptom predstavljanja Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam u okviru sopstvenog izložbenog Paviljona, a govorio je i o tematskim celinama za svaki dan trajanja Sajma.

,,Ključna reč današnjeg skupa jeste zajedno, jer zajedno možemo da iznesemo ovaj Sajam i nema tog zadatka koji ne može da se ostvari. Sva tri dana nastupa na Paviljonu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam će biti različita. Prvog dana predstavljamo mlade u turizmu, odnosno sve srednje stručne škole koje imaju smer za turizam, ugostiteljstvo, gastronomiju, te fakulteti koji imaju departmane i odeljenja koja se tiču ovih oblasti, ali i obrazovne ustanove iz regiona. Hoćemo aspekt obrazovanja mladih u turizmu da istaknemo, u svetlu činjenice da nedostaje obrazovane radne snage. Drugog dana, aktivnosti posvećujemo regionu, kako bismo predstavili ,,dušu regiona“ – šarenilo i lepotu. Dok trećeg dana predstavljamo šarolikost Vojvodine“, rekao je sekretar Ivanišević.

Ivanišević dodaje da je intencija Sekretarijata sa partnerima u turizmu pokretanje projekta pod nazivom ,,gastro magneti“, kao spoja zanata i gastronomije, odnosno da pored poznatih znamenitosti određenog lokaliteta, u vidu turističkog suvenira, odnosno magneta, budu i gastronomski specijaliteti, poput lakumića, nadlacke, ili pak drugih gastro obeležja jednog podneblja, što bi obogatilo ugođaj gosta.

Učesnici konferencije za medije su generalna konzulka Crne Gore u Republici Srbiji, Nevenka Ćirović, s obzirom da je Crna Gora ovogodišnja zemlja partner Međunarodnog sajma turizma, potom generalni direktor Novosadskog sajma, mr Slobodan Cvetković, direktorka Turističke organizacije Vojvodine, dr Nataša Pavlović, i direktor Turističke organizacije Grada Novog Sada, Branislav Knežević.

Međunarodni sajam turizma jeste prilika za poslovne sastanke, upoznavanje sa profesionalnim kupcima, kao i povezivanje sa udaljenim tržištima, organizuje se za sve izlagače, odnosno pružaoce usluga u turizmu.

U okviru sajamskih aktivnosti, biće predstavljene mogućnosti za finansiranje programa, projekata i inicijativa za razvoj turističke ponude, zatim ponuda i primeri potražnje poslova u turizmu, kao i ponuda aranžmana koje nude turističke agencije, ski-centri, hoteli i drugi turistički poslenici.

Pored edukacija, prezentacija i promocija koje će biti urpiličene u Kongresnom centru Novosadskog sajma, na štandovima izlagača, te na pozicijama za digitalno putovanje u Auli Sajma, iste mogu biti praćene na virtuelnom Sajmu turizma na platformi ExpoOnline.rs.

Tradicionalni, Međunarodni sajam turizma, do sada je organizovan u okviru sajmova LORIST, ali od ove godine, organizovan je kao samostalna priredba, koja svakako zavređuje pažnju i učešće šireg auditorijuma i stručnjaka iz datih oblasti.