Свечано отворен Сајам електричних возила ,,EV Days” на Новосадском сајму

Манифестација посвећена електромобилности, ,,EV Days”, која се данас и сутра, 15. септембра, одржава на Новосадском сајму, свечано је отворила министарка рударства и енергетике, Дубравка Ђедовић у присуству градоначелника Новог Сада Милана Ђурића и покрајинског секретара за привреду и туризам, Ненада Иванишевића.

Догађај је осмишљен као интерактивно искуство које ће окупити водеће компаније из области аутомобилске индустрије, произвођаче компоненти, делова и софтвера за аутомобилску индустрију, пуњача и пратеће инфраструктуре за електрична и хибридна возила. Панеле ће представљати најпознатија имена из сфере аутомотив индустрије из региона, врхунски стручњаци, као и студенти. Скуп су присуствовали представници државних, локалних и регионалних институција повезаних са предметном облашћу, као и представници компанија који имају искуство односно планирају увођење решења, базиране на електромобилности, у своје пословање.

,,Договор о подршци Покрајинског секретаријата за привреду и туризам овој манифестацији трајао је две секунде. У Покрајинској влади, а сигуран сам, и у Влади Републике Србије, не постоји дилема где желимо да будемо. Желимо да будемо у будућности, а прошлошћу нека се баве историчари. Желимо да Србија и АП Војводина, као њен саставни део, буду део будућности”, рекао је покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић.

,,Одлучни смо да зелену транзицију спроведемо за развој индустије и електричних возиола представља пут ка тој тарнзицији. Зелена тразиција је и политички и финасијски и научни и економски и друштвени фактор развоја сваременог друштва. Обухвата разне области деловања ка зеленој одрживој а пре свега циркуларној економији. Данашња конференција и тема су најбољи доказ да енергеткса транзиција није само питање министарстсва или једне Владе или једног сектора веч је то питање читавог друштва. Није довољно само да производимо више струје из обновљивих извора као што су грејање или транспорт, настављамо да се ослањамо у највећој мери ослањамо на фосилна горива. Друмски транспорт глобално производи око једне шестину емисије CO2 и без бављења овим емисијама процес декарбонизације не може бити заокружен”, рекла је министарка Ђедовић и додала да подаци и процене Међународне агенције за енергетику управо то и потврђују.

Према њеним речима, број електричних аутомобила у свету премашио је 26 милиона прошле године пет пута више него 2018. и 60 пута више него 2021. године.

,,Влада Србије је основала и Савет за стратешку сарадњу Србије и ЕУ у развоју ланаца вредности електричних возила у нашој земљи на чијем је челу премијерка, а моја маленкост заменик премијерке”, додала је Ђедовић.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић је подсетио присутне да је Нови Сад је несумњиво ИТ центар у региону и да око 1.000 фирми запошљавају готово 15.000 људи са територије Града Новога Сада и околине.

Ова манифестација ће имати излагачки део као и конференцију организовану у неколико панела што ће посетиоцима дати прилику да се упознају са целинама који прате животни пут електричних и хибридних возила. Своје искуство и знање кроз панел дискусије и key-note предавања, поделиће говорници из највећих светских организација која се тичу најновијих технологија везаних за електрична и хибридна возила.

Кроз интерактивне панел дискусије размотриће се многобројна питања и дилеме посетиоца. Излагачки део омогућиће посетиоцима да тестирају електрична возила, пуњаче као и да се упознају са компонентама електричних возила. Првог дана организоване су три панел дискусије: Енергетска транзиција, обликовање будућности и Паметни градови будућности. Манифестација обухвата и излагачки део, као и тестинг зону, одржаће се и такмичење студената који ће решавати проблем са којим се сусрећу инжењери аутомобилске индустрије.

Организатори ове престижне манифестације су компанија Нинамедиа и Факултет техничких наука, Универзитет у Новом Саду, у сарадњи са РТС-ом као медијским партнером.

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, учествовао је на другом панелу у оквиру манифестације ,,Electric Vehicle Days – EV Days“ под називом ОБЛИКОВАЊЕ БУДУЋНОСТИ – СВЕОБУХВАТАН ПРИСТУП ПОБОЉШАЊУ ПЕРСПЕКТИВЕ ЕВ ЕКОСИСТЕМА.