Разговори са ректором Богословије у Сремским Карловцима о подизању свести о значају верског туризма на територији АП Војводине

 

Сремски Карловци, 18. јануар 2021. – Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, посетио је са сарадницима Богословију „Свети Арсеније Сремац“ у Сремским Карловцима. Ректор Богословије, протојереј Јован Милановић, представио је овом приликом  ово изузетно здање у којем је смештена једна од најстаријих и најважнијих образовних установа у Републици Србији.

Ситуирана у оквиру некадашњег здања Црквено-народних фондова, Богословија у Сремским Каловцима је од најзначајнијих и највреднијих грађевина у старом језгру овог места, представљајући културно-историјску целину и вредну културну и верску баштину, окупљајући и данас око 110 ученика који у њој похађају наставу.

Секретар Иванишевић је истакао да је посета овом својеврсном споменику културе на нашим просторима од изузетног значаја, почев од чињенице да је ова установа друга богословија православља у Европи, чиме представља подједнако вредан верски, али и туристички објекат и сведочанство једне епохе, времена, народа и вере.

,,Ово су места на која би сви требало да дођемо. Ми ходамо по историји и овде је доживљавамо. Веома је важно да се традиција свих вероисповести сачува, јер као што кажу стихови песме без њих ће нас ветрови одувати. Традиција нас веже за тло одакле смо потекли или где јесмо. Покрајински секретаријат за привреду и туризам препознаје овде, али и у читавој Војводини могућност развоја једног посебног вида туризма, то је верски туризам“, рекао је секретар, додавши да је Војводина место где су најлепши манастири, место где су прелепе цркве, две велике синагоге, а има и неколико џамија.

,,Постоји могућност да развијемо једну целисходну причу која до сада није била посматрана систематски. Заједно са Карловачком Богословијом и са свима који буду желели да буду укључени, сачинимо стратегију развоја верског туризма у Војводини, те да потом кроз акционе планове идемо корак по корак ка верском туризму као опште прихваћеном виду туризма, који би постао део укупне туристичке привреде и понуде, али и тржишта“, истакао је Иванишевић, уз напомену да је неопходно одржати континуитет институционалне подршке, установљењем тзв. институционалног памћења, како се не би увек почињало изнова са концептима и пројектима од значаја.

Он је става да Војводина мора да понуди много да би туристи могли себе да пронађу, те је из тог разлога неопходан стратешки приступ овом виду туризма, како би се могли понудити туристички производи и услуге које би конзумирали туристи током читавог годишњег одмора.

Ректор Богословије је са делегацијом из Секретарријата разговарао и о свему што Богословија нуди ученицима, путем редовне наставе и путем ваннаставних секција у оквиру 10.000 квадратних метара на којима  се простире ова установа интернатског типа. У поседње две деценије покренуте су многе иницијативе како би се рад Богословије одржао, унапредио и додатно вредновао у верској заједници и пред широм јавношћу.

Отац Милановић истиче да постоји континуитет у раду и подршци коју Богословија добија, наилазећи на разумевање, док интересовање за упис на богословију и даље постоји и расте на међународном нивоу, уз континуирано коришћење савремених технологија, дигитализације и иновативних концепата, јер свакако, по његовим речима: ,,нема просвете без просвећења“.

Учесници су обишли и просторије Богословије, свечану салу, будућу спеомен учионицу са скамијама из деветнаестог века, библиотеку која је обогаћена и новим информационо-комуникационим сарджајима и опремом, која је све заступљенија зарад боље визуализације простора, списа, докумената, али и фотографија, где је акценат на очувању свих хартија од вредности у дигиталном формату како би на што бољи начин одолели зубу времена.