Представљање мултикултуралне Војводине на 43. Међународном сајму туризма у Београду

У оквиру изложбеног простора Војводине, другог дана 43. Међународног сајма туризма, приређена је целодневна презентација фрушкогорских манастира и неговања богатства различитости, мултикултуралности, мултиетничности и мултиконфесионалности, уз представљање културних особености националних заједница у Војводини.

Данашњи гост – домаћин штанда је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, у оквиру павиљона Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Гаранцијског фонда Војводине.

„Представили смо се као распевана, разиграна, мултикултурална регија. Војводину желимо да прикажемо као у Дубаију, као најразвијенији регион у Републици Србији, посебно у области дигиталне пољопривреде, ИТ сектора, али све више и као туристичку регију којој се људи радо враћају”, рекао је покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић.

Поздрављајући учеснике и посетиоце Београдског сајма, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић истакла је да данас ресорни секретаријат представља велики културно-туристички потенцијал АП Војводине, са посебним акцентом на верском туризму, који је изузетно актуелан.

Милошевићева наводи да је потпуно природна сарадња два секретаријата, која повезује како култура, тако и туризам, а у циљу развоја Војводине, па самим тим и Србије. Према њеним речима, зато је управо ово прилика да посетиоци Сајма најпре виде представљање верског туризма приказивањем филма о фрушкогорским манастирима, након чега ће наступити октет Карловачке богословије, а могу се и дегустирати манастирски производи.

„Оно што је специфичност Војводине кроз векове јесте суживот са бројним националним заједницама – националним мањинама, што нас је учинило богатијима и на понос је свима, јер је то нешто што негујемо са посебним пијететеом“, нагласила је Драгана Милошевић. Она је додала да секретаријат на чијем је челу, кроз конкурсне линије, и као суоснивач, са националним саветима националних мањина и пет завода за културу националних заједница финансира неговање и чување језика, писма, образовања, фолклора и верских обичаја, јер све то чини њихов идентитет, а реч је о мађарској, хрватској, румунској, словачкој и русинској националној заједници.

Овом приликом Милошевићева је позвала посетиоце Сајма да се у ту лепезу војвођанског богатства кроз представљање сваке националне заједнице понаособ и сами увере.

Обраћање покрајинских секретара превођено је на знаковни језик уз помоћ драгих пријатеља из Удружења ,,Руке говоре”.

О својој делатности говорили су и представници македонске и црногорске националне заједнице.

У оквиру 100 квадратних метара у Хали 1 Београдског сајма током четири дана Међународног сајма туризма организују се разноврсне презентације.

Данас је свечано отворен велики изложбени простор „Винари Војводине“ у организацији Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Гаранцијског фонда АП Војводине на Сајму вина „Beo Wine“”. Данас и сутра, колико траје ова манифестација, у Хали 3 представља се 25 винара из Војводине, као и произвођачи хране, алкохолних и безалкохолних пића.