Први Сајам запошљавања ,,IImprovement” на Факултету техничких наука – синергија привреде, академије и студентског активизма

Хол Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, данас је у знаку повезивања академске заједнице и привреде, односно приватних компанија које запошљавају стручан кадар, превасходно инжењерске струке, заинтересованих студената завршних година основних академских студија и постдипломских студија. Сајам запошљавања, који организују Департман за индустријско инжењерство и менаџмент, Студентска унија ФТН-а и конференција ,,IImprovement“, под истим називом се организује по први пут и уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и компаније ,,Loop“.

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, посетио је Сајам и разговарао са представницима компанија и са студентима, а учествовао је и на панел дискусији која се реализује у оквиру другог пројекта студената Департмана за индустријско инжењерство и менаџмент у току трајања Сајма. Учесници панела били су представници Факултета, компанија али и институција који су дискутовали на тему важности оваквих догађаја, даљих корака у међусобној сарадњи и о заједничким активностима које су предуслов за стварање бољих услова за све актере у науци и привреди.

,,Идеја оваквих манифестација јесте да обезбедимо младим људима који су будућност Србије да остану у својој земљи. Политика Републичке и Покрајинске владе, заједно са привредним субјектима јесте таква да стварамо оквир да млад човек, када заврши факултет, може да се запосли у струци. Ово је један од најбољих начина подршке и помоћи младима да се запосле, заснују породице и остану у својој земљи“, рекао је др Иванишевић, нагласивши да данас није проблем у незапослености, већ у структури запослености и запослених лица.

,,Управо због тога смо узели учешће у овом и другим сличним сајамским манифестацијама, јер хоћемо да запосленост буде боље структуирана, односно да имамо запослене у делатностима у којима би имали и високе плате, што повећава и потрошњу. У новом буџету за 2023. годину, Секретаријат ће издвојити преко 16 милиона динара за преквалификације и доквалификације кадрова који недостају на тржишту рада. То су углавном радна места у сектору услуга, угоститељства, туризма и ИТ сектора. Овај сајам би требало да покаже да можемо да одговоримо на изазове и најзахтевнијих компанија“, додао је Иванишевић.

Координатор у организацији ове манифестације, Дамјан Вакањац, је истакао да данас своју понуду студентима представља 14 пријављених компанија, те поручује да су оне ту због њих, а да је сам одзив важан, као и комуникација, како би се остварили успешни контакти и реализовала стручна пракса или запослење.

,,Концепт данашњег сајма је представљање компанија у холу који јесте централно место Факултета у ком највише студената циркулише и место на ком ће студенти имати прилику да виде највише компанија, распитају се за њихове шансе, прилике, и да ли могу да стекну практична знања. Неке од компанија које су данас присутне јесу ,,Montop Pro“, ,,Toyo tires“, ,,Loop“, ,,Savacoop“, ,,Hutchinson“, и друге велике компаније које су препознале значај Факултета техничких наука који броји преко 17 хиљада студената са 26 усмерења на основним академским и 36 на мастер академским студијама“, истакао је Вакањац, додавши да је ФТН ризница талената и будућих кључних стручњака у привреди.

Данашњи Сајам је бесплатан за све заинтересоване студенте и траје до 17 часова.