Prvi Sajam zapošljavanja ,,IImprovement” na Fakultetu tehničkih nauka – sinergija privrede, akademije i studentskog aktivizma

Hol Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, danas je u znaku povezivanja akademske zajednice i privrede, odnosno privatnih kompanija koje zapošljavaju stručan kadar, prevashodno inženjerske struke, zainteresovanih studenata završnih godina osnovnih akademskih studija i postdiplomskih studija. Sajam zapošljavanja, koji organizuju Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment, Studentska unija FTN-a i konferencija ,,Iimprovement“, pod istim nazivom se organizuje po prvi put i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i kompanije ,,Loop“.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, posetio je Sajam i razgovarao sa predstavnicima kompanija i sa studentima, a učestvovao je i na panel diskusiji koja se realizuje u okviru drugog projekta studenata Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment u toku trajanja Sajma. Učesnici panela bili su predstavnici Fakulteta, kompanija ali i institucija koji su diskutovali na temu važnosti ovakvih događaja, daljih koraka u međusobnoj saradnji i o zajedničkim aktivnostima koje su preduslov za stvaranje boljih uslova za sve aktere u nauci i privredi.

,,Ideja ovakvih manifestacija jeste da obezbedimo mladim ljudima koji su budućnost Srbije da ostanu u svojoj zemlji. Politika Republičke i Pokrajinske vlade, zajedno sa privrednim subjektima jeste takva da stvaramo okvir da mlad čovek, kada završi fakultet, može da se zaposli u struci. Ovo je jedan od najboljih načina podrške i pomoći mladima da se zaposle, zasnuju porodice i ostanu u svojoj zemlji“, rekao je dr Ivanišević, naglasivši da danas nije problem u nezaposlenosti, već u strukturi zaposlenosti i zaposlenih lica.

,,Upravo zbog toga smo uzeli učešće u ovom i drugim sličnim sajamskim manifestacijama, jer hoćemo da zaposlenost bude bolje struktuirana, odnosno da imamo zaposlene u delatnostima u kojima bi imali i visoke plate, što povećava i potrošnju. U novom budžetu za 2023. godinu, Sekretarijat će izdvojiti preko 16 miliona dinara za prekvalifikacije i dokvalifikacije kadrova koji nedostaju na tržištu rada. To su uglavnom radna mesta u sektoru usluga, ugostiteljstva, turizma i IT sektora. Ovaj sajam bi trebalo da pokaže da možemo da odgovorimo na izazove i najzahtevnijih kompanija“, dodao je Ivanišević.

Koordinator u organizaciji ove manifestacije, Damjan Vakanjac, je istakao da danas svoju ponudu studentima predstavlja 14 prijavljenih kompanija, te poručuje da su one tu zbog njih, a da je sam odziv važan, kao i komunikacija, kako bi se ostvarili uspešni kontakti i realizovala stručna praksa ili zaposlenje.

,,Koncept današnjeg sajma je predstavljanje kompanija u holu koji jeste centralno mesto Fakulteta u kom najviše studenata cirkuliše i mesto na kom će studenti imati priliku da vide najviše kompanija, raspitaju se za njihove šanse, prilike, i da li mogu da steknu praktična znanja. Neke od kompanija koje su danas prisutne jesu ,,Montop Pro“, ,,Toyo tires“, ,,Loop“, ,,Savacoop“, ,,Hutchinson“, i druge velike kompanije koje su prepoznale značaj Fakulteta tehničkih nauka koji broji preko 17 hiljada studenata sa 26 usmerenja na osnovnim akademskim i 36 na master akademskim studijama“, istakao je Vakanjac, dodavši da je FTN riznica talenata i budućih ključnih stručnjaka u privredi.

Današnji Sajam je besplatan za sve zainteresovane studente i traje do 17 časova.