Потпредседник Иван Ђоковић у посети општини Сента: Потребно је више улагати у инфраструктурне пројекте локалних самоуправа

 

У оквиру данашње посете општини Сента, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, разговарао је са председником Општине, Рудолфом Цегледијем, о инфраструктурним пројектима, плановима и програмима те локалне самоуправе у 2017, као и о подстицајним мерама и могућностима за унапређење сарадње у предстојећем периоду.

Потпредседник Ђоковић је након састанка изјавио да Покрајински секретаријат за привреду и туризам жели да се активно упозна са потенцијалима и могућностима општине Сента у домену привреде и туризма, како би, већ ове године, у оквиру конкурса и подстицајних мера, могли да се имплементирају неки од пројеката који су доведени у степен извесности у тој општини.

,,Посебно је значајно да подржимо пословни инкубатор у Сенти, да се он употпуни, односно да привредни субјекти, који ће се ту зачети, подигну своје пословање на ново самоодрживости и оперативне самодовољности. С друге стране, знамо да велики гиганти у општини Сента остварују значајне приходе у извозном и производном смислу, те стога желимо да, кроз комуникацију са њима, нађено начин да у кооперативном ланцу увежемо неке домаће фирме, и да тако остваримо додатни бенефит за произвођаче”, казао је Иван Ђоковић.

Он је нагласио да је за општину Сента нарочито битно да се што пре реше имовинско-правни односи у оквиру индустријске зоне. То ће, како је навео, омогућити да се привуку нови инвеститори, и да им се упути порука да се овде исплати улагати и да ће њихов капитал бити правно сигуран.

На састанку са руководством општине Сента, потпредседник Ђоковић је упознат и са могућностима за активно учествовање у изградњи туристичке инфраструктуре, али и организацији туристичких и културно-историјских манифестација, као што је прослава 320. годишњице Сенћанске битке.

,,Ово је само један од првих у низу састанака, и мислим да ћемо како на задовољство нас из покрајинске администрације, тако и локалне администрације, успети да извучемо неки нови квалитет за грађане и привреду у општини Сента”, истакао је Ђоковић.

У протеклих неколико година, општина Сента је реализовала неколико значајних пројеката средствима Секретаријата и то из области туризма, предузетништва и запошљавања, при чему су значајна средства уложена управо у унапређење микро и малог предузетништва, активну политику запошљавања и одређене туристичке локалитете и манифестације значајне за Сенту. У погледу саобраћајне инфраструктуре, средствима Секретаријата, Сента је реализовала све три фазе пројекта изградње бициклистичке стазе на Торњошком путу.

Ђоковић и Цегледи су обишли неколико туристичких локалитета и објеката од значаја за становнике и предузетнике те банатске општине, али и за туристе, а извршен је и увид у реализоване пројекте које је спроводила Сента наменским утрошком подстицајних средстава Покрајинског секретаријата за привреду и туризам.