Потписан споразум о сарадњи између Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Привредне коморе Србије са циљем пружања заједничке подршке предузетништву

У Покрајинској влади данас је уприличено свечано потписивање споразума о сарадњи између Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Привредне коморе Србије, чији је сиљ заједничко деловање и институционална подршка сектору привреде и предузетништва, са посебним акцентом на женско предузетништво. Споразум су потписали покрајински секретар, др Ненад Иванишевић, и директор Сектора предузетништва при ПКС-у, Бранислава Симанић.

Овим меморандумом успостављени су оквирни механизми ближе сарадње између Секретаријата и Коморе Србије, вођени заједничким визијама и циљевима у области предузетништва, са посебним акцентом на женском предузетништву, а у складу са одговарајућим стандардима струке.

Секретар Иванишевић је истакао да је заједничко опредељење обострана усмереност ка привреди и предузетницима, те да је замисао и циљ данашњег потписивања меморандума о сарадњи значајно унапређење постојеће сарадње и обогати бољом координацијом и разменом знања, искустава и добре праксе.

,,Идеја јесте да у току припремања конкурса Секретаријата буде имплементирано богато искуство које има Сектор за предузетништво ПКС-а, са циљем да средства до предузетника дођу брже и ефикасније. Драгоцена је њихова помоћ, а већ данас смо добили сугестију да помогнемо привредницима, односно олакшамо им припрему неопходне документације код подношења пријаве на конкурсе. Тачније, Привредна комора Србије би пружила помоћ и подршку предузетницима приликом конкусрисања на подстицајне мере Секретаријата. Ово би поступак учинило бржим и лакшим“, рекао је Иванишевић, најавивши да ће приликом креирања концепта новог циклуса конкурса у наредној години, разговарати са коморама, али и са предузетницима, те да је обилазак предузетника на терену један од видова прикупљања информација о стању у привреди и потребама субјеката.

Потписивање споразума јесте корак даље у сарадњи ПКС-а и ресорног Покрајинског секретаријата која ће бити заснована на информисању привредника и предузетника о пројектима ових институција, на промоцији заједничких догађаја и догађаја од обостраног интереса, потом едукација, предавања и тренинга. Поред тога, значајна ће бити сарадња на информисању јавности и заинтересованих страна о подстицајним мерама, односно јавним конкурсима и пројектима Секретаријата и Коморе.

Бранислава Симанић, директор Сектора предузетништва ПКС-а је истакла да се овим меморандумом значајно унапређује досадашња сарадња по питању предузетништва на територији АП Војводине.

,,Постоји велики број општих удружења предузетника који послују у Војводини и који имају своје представнике у Парламенту предузетника Привредне коморе Србије који представља највиши орган одлучивања када је предузетништво у питању у Републици Србији. Наша намера је да повећамо тај број у наредном периоду, односно да свака локална самоуправа на територији АП Војводине има своје опште удружење предузетника, а самим тим и свог представника у поменутом Парламенту предузетника“, изјавила је директор Симанић, додавши да ће ПКС у наредном периоду радити на унапређењу женског предузетништва, на економском оснаживању жена, подстичући што већи број жена у Војводини да започну сопствени посао, уз помоћ институционалних механизама које ће бити предочене управо заједничком сарадњом са ресорним Секретаријатом.

Данас је истакнуто да ће једна од првих заједничких активности бити организационе припреме одласка привредника и привредница на међународну изложбу у Дубаију, у оквиру недеље женског предузетништва у јануару 2022. године.