Потписан споразум о сарадњи између Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Коморе италијанско-српских привредника: корак ка унапређењу привредне климе у Војводини

Данас је у Покрајинској влади уприличено свечано потписивање споразума о сарадњи између Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, који заступа покрајински секретар др Ненад Иванишевић и Коморе италијанско-српских привредника пословно удружење Београд, чији је потписник председник Управног одбора, Анино Де Венеција.

Овим Меморандумом успостављају се оквирни механизми ближе сарадње између Коморе и Секретаријата, вођени заједничким визијама и циљевима, са циљем ефикаснијег деловања на побољшању услова за унапређење привредне климе у АП Војводини.

Међусобно информисање и размена знања и релевантних информација о тржишним кретањима и показатељима економске сарадње Војводине и Италије, део су заједничких активности на реализацији овог споразума, узимајући у обзир велик потенцијал који лежи у сарадњи између италијанских и војвођанских компанија.

Секретар Иванишевић је истакао да постоји традиционална сарадња двеју земаља, те да је данашње потписивање меморандума још један корак ка продубљивању добрих односа и међу регијама.

,,Та сарадња подразумева безмало 70 фирми из Италије које егзистирају у нашој држави, али хоћеамо да идемо даље. Хоћемо да организујемо презентацију потенцијала италијанских фирми у Војводини, на манифестацијама, као и да се ми представимо са оним што је најбоље из Војводине на будућим сајмовима у Италији, те да повежемо наше привредне субјекте. То и јесте оно што најважније и што хоћемо да постигнемо овим споразумом. Већина италијанских фирми су средње и велике, стога бисмо да повежемо предузећа са италијанским како бисмо видели у којим аспектима могу заједно да остваре сарадњу. Циљ нам је и да се што већи број људи запосли“, рекао је Иванишевић, додавши да су важне и инвестиције италијанских фирму у област туризма, те да је један начин како да се то и оствари да се што боље представе туристички потенцијали АП Војводине италијанском тржишту, које већ има веома развијену ову привредну грану.

Покрајински секретар је иницирао и промоцију заједничке сарадње и на предстојећим сајамским манифестацијама у оквиру којих Секретаријат има своје изложбене и службене просторе, почев од Међународног сајма туризма, потом сајма привреде и у оквиру активности Секретаријата и на предстојећем Сајму пољопривреде у првој половини наредне године.

Секретаријат и Комора ће у наредном периоду интензирвно радити и на организовању заједничких догађаја у циљу унапређења сарадње и информисања јавности као и на организовању стручних скупова и едукација, те реализовању иницијатива.

Председник УО Коморе, Анино Де Венеција, је истакао да је Италија међу прва три страна партнера по вредности инвестиција у Србији, те да италијанске компаније настављају да показују велико интересовање за директно присуство на тржишту Србије, које је током деценија достигло број од преко хиљаду компанија са учешћем италијанског капитала, обезбеђујући значајан допринос друштвеном и економском развоју Србије.

,,Сматрам да је неопходно наставити да радимо на даљем развоју билатералних односа, с обзиром на то да је потенцијал Србије заиста значајан и да имамо још простора за заједничке пројекте. Комора италијанско-српских привредника са око 145 компанија чланица које запошљавају преко 22 хиљаде радника, једна је од највећих страних привредних комора у земљи и стална смо референтна тачка за српске и италијанске предузетнике, заинтересоване за покретање заједничких активности на српском и иностраном тржишту“, рекао је Де Венеција.