Потписан Протокол о сарадњи са Удружењем научница Србије ,,СРНА“: Корак ка интензивнијем повезивању жена из академске заједнице са сектором привреде и предузетништва

Покрајински секретаријат за привреду и туризам богатији је за још једног стратешког партнера, са којим ће у наредном периоду још интензивније радити на повезивању академске заједнице и жена у науци са сектором привреде и предузетништва. Наиме, покрајински секретар, др Ненад Иванишевић, потписао је данас са председницом Удружења научница у Србији, симболичног назива ,,СРНА“, #udruženjenaučnicasrbijesrna проф. др Сањом Подунавац – Кузмановић Протокол о сарадњи, у присуству најближих сарадника и медија.

Потписивање овог, првог у низу, документа о заједничкој сарадњи и спровођењу активности на оснаживању како јавног мњења, тако и жена у науци и привреди, је од велике важности за Покрајински секретаријат, истиче секретар Иванишевић, с обзиром и да релевантни статистички подаци у АП Војводини показују да да жене, превасходно научнице имају доминантну улогу, не само у друштву, породици, у јавном и приватном сектору, већ у привреди и високообразовном систему.

,,Заједничким радом и залагањем ћемо се трудити да промовишемо жену као стуб породице, жену као самосталну особу која је независна и која није нићије власништво. Управо конкурс за подршку женском предузетништву има за циљ економско оснаживање жена. Требало би да престанемо да причамо о родној равноправности, већ да почнемо да је живимо у свим сегментима друштва – у породици, образовању, привреди и предузетништву. Почнимо да мењамо свест, али не само декларативно“, рекао је др Иванишевић.

Председница Удружења проф. др Сању Подунавац – Кузмановић наводи да је рад Удружења ,,СРНА“ усмерен на научнице и просветне раднице, са циљем да повећа њихову видљивост у широј друштвеној заједници, преко промовисања принципа родне равноправности у свим аспектима научног рада, оснаживања ученица и студенткиња за бављење науком, јачања капацитета научница у области иновационог предузетништва, па све до подизања свести о значају постојања системских решења која ће им пружити подршку у науци, просвети и привреди, како би испољиле потенцијал и допринеле општем друштвеном развоју, конкурентности и иновативности у привреди.

Она је додала да је Удружење на овогодишњем 17. Међународном сајму образовања ,,Путокази“ на Новосадском сајму, имало бројне активности, при чему је успешно реализовано осам интерактивних радионица које су, пре свега, биле намењене ученицима основних и средњих школа, којима су чланице представиле и приближиле науку на иновативан и интересантан начин.

,,У току трајања Сајма, реализован је округли сто посвећен оснаживању девојчица и жена за бављење науком и предузетништвом, који је био веома успешан. Препознали смо добру вољу и осећај покрајинског секретара Иванишевића за родну равноправност, за жене у науци и привреди. Без предаха настављамо да радимо континуирано на креирању атмосфере у којој ћемо мотивисати девојчице и девојке да се одлуче на изазове попут бављења науком, јер једино окупљене око заједничког циља, можемо допринети побољшању положаја мање заступљеног пола у одређеним областима, односно успостављање родног баланса у свим областима. Овај споразум је важан јер сматрамо да је потребно повезивати науку са привредом, те промовисањем рада наших колегиница, научница, које се баве очувањем туристичких дестинација, и деци представимо науку на атрактиван начин“, навела је проф. Подунавац – Кузмановић.

Председница Удружења ,,СРНА” је др Иванишевићу уручила Захвалницу за допринос и залагање у оснаживању жена за повезивање науке и предузетништва.

Према речима потпредседнице Удружења, добитнице престижних признања у науци и привреди проф. др Јоване Граховац, а са аспекта чланице Удружења и жене која се бави науком, изузено је важно охрабривати жене, не само да се баве науком и научним дисциплинама, већ и за преношење научних достигнућа привреди, јер ће на тај начин моћи да створе боље, здравије и успешније окружење, значајно за све нас, а поготово за имплементацију научних решења у привреди.

Поптисивање Протокола о сарадњи, први је корак у низу заједничких активности на јачању свести и проналажењу системских институционалних решења за оснаживање жена у науци, привреди и пружање подршке женском предузетништву.