Посета Унији послодаваца Војводине: ширити предузетничку мрежу на локалном нивоу

Нови Сад, 16. децембар 2020. – Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, посетио је Унију послодаваца Војводине, притом се упознавши са њиховим радом, актуелним пројектима и активностима које спроводе, а у оквиру своје организације.

Учесници састанка су били председник Уније послодаваца Војводине, Владимир Лалошевић, директорка Уније послодаваца Војводине, Миљана Стојшић Стојановска, председница Секције за развој женског бизнис лидерства Уније послодаваца Војводине, Марија Срдић, као и в.д. подсекретар Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Славољуб Арсенијевић.

Разговарало се о буџету за наредну годину, предстојећим, заједничким активностима, као и о новом сазиву Покрајинског социо – економског савета, чији су Секретаријат и Унија социјални партнери и чланови.

Секретар Иванишевић је овом приликом истакао важност саветодавног, активног учешћа Уније послодаваца у дефинисању кључних аспеката и чинилаца важних за предузетништво и привреднике, како би се што боље креирале подстицајне мере намењене области привреде, са посебним акцентом на конкурсе чије се расписивање предвиђа за почетак марта месеца.

,,Потребна нам је помоћ Уније послодаваца која би кроз своју мрежу пружала информације о мерама и тиме обавештавала и информисала јавност о њима. Поред конкурса Секретаријата, важно је пласирати и информације о заједничким мерама проистеклим из сарадње са Развојним и Гаранцијским фондом, као и са Развојном агенцијом АП Војводине. Органиозоваћемо тим поводом и инфо дане намењене привреди и туристичким посленицима, лично или, пак, путем дигиталних платформи, најпре у седиштима округа, а потом преко предузетничке мреже Уније, како би се на што ефикаснији начин искористила средства“, рекао је секретар.

Представници Уније послодаваца су овом приликом истакли значај средстава којима располажу за оперативно функционисање Канцеларије за предузетништво, јер много предузетника нису чланови Уније, а питем Канцеларије могу да добију одговоре на сва кључна питања. Унија је става да би сличан модел требало формирати на локалном нивоу, јер би се тада креирала знатно већа мрежа задужена за бригу о предузетницима, а која би координирала управо са Унијом послодаваца Војводине по свим кључним питањима и проблемима, посебно оним који се тичу осавремењавања и дигитализовања пословних процеса.

Поред тога, истакнуто је да је неопходно успоставити систем намењен младима, како би се гајио предузетнички дух, почев од основношколског система, па надаље, да би се деца заиста подробније припремила за свет рада, стекла иницијативу, креативност, одговорност и што више неопходних вештина за тржиште рада.