Посета Институту за винарство и виноградарство у Сремским Карловцима у присуству представника Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду

Сремски Карловци, 21. април 2021. – Данашњи Департман за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру, као део Пољопривредног факултета у Новом Саду, представља једну од најстаријих научноистраживачких установа у Србији. Настанак Департмана везује се за оснивање Покрајинског завода за виноградарство и винарство 1947. године, са седиштем у Сремским Карловцима, док је за Департман важна и 1956. година када је на две године раније основаном Пољопривредном факултету у Новом Саду формирана катедра за воћарство и виноградарство.

Интересантан је податак да је до интеграције Института за винарство и виноградарство из Сремских Карловаца и Пољопривредног факултета из Новог Сада дошло давне 1972. године, чиме је Институт постао једна од основних организација факултета.

Управо су симболика и значај поменутог Института, како за високо образовање, науку, али и привреду и вински и дегустациони  туризам, били повод данашње посете покрајинског секретара за привреду и туризам, др Ненада Иванишевића, у присуству подсекретара, Славољуба Арсенијевића, и помоћника за област туризма, Милана Јарића. Делегацију Секретаријата примио је декан Пољопривредног факултета, Недељко Тица.

Испред Пољопривредног факултета сусрету су присуствовали и проф. др Драгослав Иванишевић директор Департмана за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру, проф. др Лазар Савин продекан за финансије, проф. др Ненад Магазин продекан за развој и сарадњу с привредом, проф. др Мирјана Ђукић Стојчић продекан за наставу.

Департман је данас модерна образовна и научна институција чији резултати научних истраживања у воћарству, виноградарству и хортикултури представљају несагледиву ризницу знања.

Поред Универзитета, оснивању и опремању Института за виноградарство и винарство допринела је и Покрајинска влада, а сам Институт има за циљ да бједини виноградаре из Србије и региона и тиме прееставља еминентно научно тело које је део не само науке, већ и винске и виноградарске културе ових простора.

Студентима Пољопривредног факултета је омогућено да практични део наставе обављају на огледном добру у Сремским Карловцима, као и у оквиру лабораторија Института.

Истакнуто је и да је у плану изградња Националног института за виноградарство и винарство који ће имати велики значај и где ће на једном месту моћи да се савладају теоретска и практична знања.

Према њиховим речима, будући институт ће представљати центар у коме ће бити обједињени сви заинтересовани субјекти када су у питању и подстицаји за виноградарску и винарску производњу, снабдевен најсавременијом опремом која ће бити на располагању произвођачима вина.