Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић отворио је први Туристички самит Војводине на Новосадском сајму

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић отворио је данас у Конгресном центру Мастер Новосадског сајма први Туристички самит Војводине који окупља све релевантне представнике туристичке привреде Војводине на једном месту, јавни и приватни сектор који су удруженим снагама учествовали у реализацији овог Самита, а са заједничким циљем унапређења квалитета понуде у туризму и разговарали о проблемима са којима се сусрећу туристички посленици, институције и организације чији је ресор управо туризам.

,,Управо овакви догађаји и синергија свих чинилаца који се баве туризмом јесте нешто што карактерише наш заједнички рад, а резултати су статистички показатељи у туризму АП Војводине. Ми се приближавамо цифри од 500.000 ноћења који су евидентирани у прва четири месеца што јасно показује тенденцију да ћемо премашити 2019. годину. Посебно ме радује што су гости из Србије остали у Србији и спознали своју земљу”, рекао је Иванишевић.

Секретар Иванишевић је додао да је улагањем Покрајинског секретаријата за привреду и туризам у износу од преко пола милиона динара у протеклом периоду у подизање туристичких капацитета на територији АП Војводине свакако омогућило домаћим туристима да дођу у Војводину, те да се у њу и врате, као што то чине и страни туристи, што показује повећање броја истих од око 200 одсто у односу на протеклу годину.

На отварању су учествовали и члан градског већа за привреду Града Новог Сада Милорад Радојевић, председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић и организатор Немања Димић.

Самит је организован уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Града Новог Сада, Привредне коморе Војводине, туристичких организација, те осталих партнера из јавног и приватног сектора.

Овај интерактивни Туристички самит омогућава учесницима да представе планиране и реализоване пројекте од стране представника локалних туристичких организација за дугорочни развојни план туристичких дестинација АП Војводине.

Према речима организатора, тачније Центра за регионални развој Нови Сад, BIT EVENTS и Explore travel-а, развој одговорног туризма на територији АП Војводине, разговор о проблемима који стоје на путу ка реализацији постављених циљева, подстицај за ангажовање на писању развојних пројеката, остваривање интердестинацијске али и међусекторске сарадње у формирању и промоцији туристичке понуде Војводине, разлог су потребе за одржавањем овог Самита, као и чињеница да су примери добре праксе из региона једна од кључних тема којом се подстиче сарадња и даљи напредак у промотивним активностима туризма АП Војводине.

Покрајински секретар Иванишевић је учествовао и са стручног и искуственог аспекта говорио на првој панел дискусији ,,Туризам у Војводини данас”, где је истакао да предстоји повећање броја туриста с обзиром на предстојеће велике манифестације попут ,,Exit” фестивала, Тамбурица феста, али и других мањих локалних манифестација које генеришу велик број гостију.

,,Актуелни показатељи и предвиђања стручњака показују да ће 2022. година бити много боља од 2019. године која се узима као референтна година у погледу туризма”, додао је покрајински секретар.

Учесници прве дискусије су и шеф групе за промоцију дигиталне агенде и евалуацију резултата пројеката Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Немања Сарач, члан градског већа за привреду Града Новог Сада, Милорад Радојевић, секретар удружења услуга Привредне коморе Војводине, Бранислав Мамић и Ведрана Драгичевић из удружења за туризам Привредне коморе Србије.

Данашњи панели су посвећени и савременом приступу међусекторском партнерству под називом ,,Кључ успеха у туризму” као и перцепцији Војводине као својеврсног бренда.

Другог дана Самита, 10. јуна 2022. године, који се одржава у Врднику, планиране су две радионице посвећене storytelling-у као маркетинг алату у промоцији туристичке дестинације и радионица посвећена начину на који инфлуенсери подстичу развој туристичке дестинације.