Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević otvorio je prvi Turistički samit Vojvodine na Novosadskom sajmu

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević otvorio je danas u Kongresnom centru Master Novosadskog sajma prvi Turistički samit Vojvodine koji okuplja sve relevantne predstavnike turističke privrede Vojvodine na jednom mestu, javni i privatni sektor koji su udruženim snagama učestvovali u realizaciji ovog Samita, a sa zajedničkim ciljem unapređenja kvaliteta ponude u turizmu i razgovarali o problemima sa kojima se susreću turistički poslenici, institucije i organizacije čiji je resor upravo turizam.

,,Upravo ovakvi događaji i sinergija svih činilaca koji se bave turizmom jeste nešto što karakteriše naš zajednički rad, a rezultati su statistički pokazatelji u turizmu AP Vojvodine. Mi se približavamo cifri od 500.000 noćenja koji su evidentirani u prva četiri meseca što jasno pokazuje tendenciju da ćemo premašiti 2019. godinu. Posebno me raduje što su gosti iz Srbije ostali u Srbiji i spoznali svoju zemlju“, rekao je Ivanišević.

Sekretar Ivanišević je dodao da je ulaganjem Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam u iznosu od preko pola miliona dinara u proteklom periodu u podizanje turističkih kapaciteta na teritoriji AP Vojvodine svakako omogućilo domaćim turistima da dođu u Vojvodinu, te da se u nju i vrate, kao što to čine i strani turisti, što pokazuje povećanje broja istih od oko 200 odsto u odnosu na proteklu godinu.

Na otvaranju su učestvovali i član gradskog veća za privredu Grada Novog Sada Milorad Radojević, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević i organizator Nemanja Dimić.

Samit je organizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Grada Novog Sada, Privredne komore Vojvodine, turističkih organizacija, te ostalih partnera iz javnog i privatnog sektora.

Ovaj interaktivni Turistički samit omogućava učesnicima da predstave planirane i realizovane projekte od strane predstavnika lokalnih turističkih organizacija za dugoročni razvojni plan turističkih destinacija AP Vojvodine.

Prema rečima organizatora, tačnije Centra za regionalni razvoj Novi Sad, BIT EVENTS i Explore travel-a, razvoj odgovornog turizma na teritoriji AP Vojvodine, razgovor o problemima koji stoje na putu ka realizaciji postavljenih ciljeva, podsticaj za angažovanje na pisanju razvojnih projekata, ostvarivanje interdestinacijske ali i međusektorske saradnje u formiranju i promociji turističke ponude Vojvodine, razlog su potrebe za održavanjem ovog Samita, kao i činjenica da su primeri dobre prakse iz regiona jedna od ključnih tema kojom se podstiče saradnja i dalji napredak u promotivnim aktivnostima turizma AP Vojvodine.

Pokrajinski sekretar Ivanišević je učestvovao i sa stručnog i iskustvenog aspekta govorio na prvoj panel diskusiji ,,Turizam u Vojvodini danas“, gde je istakao da predstoji povećanje broja turista s obzirom na predstojeće velike manifestacije poput ,,Exit“ festivala, Tamburica festa, ali i drugih manjih lokalnih manifestacija koje generišu velik broj gostiju.

,,Aktuelni pokazatelji i predviđanja stručnjaka pokazuju da će 2022. godina biti mnogo bolja od 2019. godine koja se uzima kao referentna godina u pogledu turizma“, dodao je pokrajinski sekretar.

Učesnici prve diskusije su i šef grupe za promociju digitalne agende i evaluaciju rezultata projekata Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Nemanja Sarač, član gradskog veća za privredu Grada Novog Sada, Milorad Radojević, sekretar udruženja usluga Privredne komore Vojvodine, Branislav Mamić i Vedrana Dragičević iz udruženja za turizam Privredne komore Srbije.

Današnji paneli su posvećeni i savremenom pristupu međusektorskom partnerstvu pod nazivom ,,Ključ uspeha u turizmu“ kao i percepciji Vojvodine kao svojevrsnog brenda.

Drugog dana Samita, 10. juna 2022. godine, koji se održava u Vrdniku, planirane su dve radionice posvećene storytelling-u kao marketing alatu u promociji turističke destinacije i radionica posvećena načinu na koji influenseri podstiču razvoj turističke destinacije.