Покрајински секретаријат за привреду и туризам и Удружење научница Србије СРНА на заједничком задатку – повезивање академског и приввредног сектора

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, и помоћник покрајинског секретара, мр Милан Јарић, састали су се са председницом Удружења научница Србије СРНА, проф. др Сањом Подунавац – Кузмановић, са којом су разговарали о подршци и предстојећим активностима у вези са стручном конференцијом посвећеном женама и девојчицама у науци, која ће бити одржана истога дана када се обележава Међународни дан девојчица, тачније 11. октобра. Овај симболичан концепт има за циљ да истакне неопходност промоције и афирмативног приступа женама у науци, али и дефинише се као својеврстан приступ девојчицама да се баве науком и научноистраживачком делатношћу, те да наука није родно условљена област, како у свету, тако и у нашој земљи.

Према речима проф. др Подунавац – Кузмановић, све чланице Удружења и пријатељи Удружења, као и стратешки партнери, попут Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, настоје да заједно раде на стварању позитивне атмосфере у којој ће се значајно оснажити и охрабрити девојчице и жене да се баве науком, али и да их буде више на руководећим и лидерским позицијама, на позицијама где се решавају питања од интереса за цело друштво.

Поред наведене конференције коју СРНА организује са Секретаријатом, разговарало се и о организовању посебног скупа којим ће на годишњицу од оснивања Удружења, 23. новембра 2022. године, Удружење СРНА уз помоћ и подршку Секретаријата представити веома значајне резултате у протеклих годину дана, а у присуству и уз учешће све већег броја чланица.

Секретаријат је иницирао и активно учешће научница, чланица Удружења СРНА, у оквиру посебног панела на овогодишњем Дунавском бизнис форуму који ће бити одржан 26. и 27. септембра, где би представнице научне академске заједнице представиле своје резултате, као и резултате регионалног умрежавања, уз посебан осврт на њихову улогу у привреди и предузетништву, те практичним примером показале важност учешћа и допринос научница у привреди.

Подсетимо, Секретаријат је са Удружењем научница Србије СРНА 15. марта 2022. године, потписао протокол о сарадњи, који је предуслов за заједнички интензивнији рад на повезивању академске заједнице и жена у науци са сектором привреде и предузетништва у наредном периоду, што показују бројне заједничке активности.