О програмима ученичког предузетништва у средњошколском узрасту са представницима организације ,,Достигнућа младих“ – Junior Achievement Serbia

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, састао се данас са представницима организације ,,Достигнућа младих“ – Junior Achievement Serbia из Београда, једном од најрелевантнијих организација која ради са средњошколцима на бази акредитованих програма предузетништва и финансијске писмености, а кроз одговарајућ образовни наставнички кадар који своја стечена знања у овој области преносе разним програмима, пројектима и кроз такмичења на ученике, јачајући свест о важности предузетништва у раном узрасту.

Средњошколци, али и основци, током читаве школске године, уз помоћ ове организације коју, поред мањих организација подржава и Америчка канцеларија за међународни развој „Ју Ес Ејд“, истражују економско тржиште и такмиче се за вредне награде. Према речима извршног директора, Дарка Радичанина, и програмског саветника, Немање Главинића, сама сврха програма јесте да едукује и инспирише младе људе да уважавају вредности предузетништва и да разумеју процесе у оквиру пословног сектора, као и привреду, уз креирање свести о предузетништву, предузетничком духу, финансијама.

Оно на чему ова организација интензивно ради у Србији јесте промовисање одређених области у оквиру ученичког предузетништва, попут информационо – комуникационих технологија, социјалног предузетништва, привреде и пољопривреде, уз рад на препознавању ученичких компанија и јачању капацитета ученичких задруга.

Секретар Иванишевић је става да је овакав приступ предузетништву од млађег узраста веома важан сегмент привреде, те да сама акредитована обука од стране наставника укључених у пројекат чини да бизнис сектор служи као спона између привреде и просвете, односно академске заједнице, уз менторство као важан аспект ових неформалних обука.

Данашњи састанак је имао за циљ концептуализацију даље сарадње, као и заједничких активности у оквиру ученичког предузетништва.

Организација ,,Достигнућа младих“ у Србији је део светске мреже Junior Achievement која је основана 1919. године у САД-у, док се данас њихов програм имплементира у преко 120 земаља и са око 10 милиона ученика годишње. Организација у Србији своју активност започиње у октобру 2002. године, а сви програми које спроводи су верификовани од стране Министарства просвете Републике Србије и налазе се у каталогу одобрених програма Завода за унапређење образовања и васпитања.

Неки од програма ове организације намењених средњошколсцима су Примењена економија за узраст од 15 до 19 година, потом Пословни изазов, где ученици помешани у тимове решавају задати проблем, као и Бизнис и етика, Банке у акцији, ЈА Титан, Социјално предузетништво и многи други.