Отворен 53. Међународни сајам туризма на Новосадском сајму

Овогодишњи, 53. Међународни сајам, који је у 2022. години издвојен из Сајма лова и риболова, на Новосадском сајму се одржава од 17. до 19. новембра и посвећен је рецептивном туризму у региону, са циљем регионалног представљања понуде удаљеним туристичким тржиштима и довођења страних туриста, али и интензивирању регионалних туристичких миграција. Земља партнер овогодишњег Сајма је Црна Гора.

Преко 250 учесника из 14 земаља јесте показатељ колико је важно улагати у област туризма и угоститељства и колико су туристички посленици жељни креирања понуде, и покретачи иницијатива како би се област туризма, као и туристичка инфраструктура све више развијала. Бројна и разноврсна понуда излагача, Б2Б пословни сусрети и вече намењено награђивању најбољих у свом послу, само су део програма који очекује посетиоце овогодишњег Сајма туризма.

Музичким нумерама у изведби Хора Гимназије ,,Јован Јовановић Змај“ и Клапе ,,Castel Nuovo“ из Црне Горе, започело је свечано отварање пред широким аудиторијумом, у Аули Новосадског сајма, на ком се обратио покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, чији је Секретаријат један од кључних партнера Новосадског сајма на овој манифестацији.

,,Резултати у првих девет месеци текуће године, говоре да смо премашили резултате у 2019. години у области туризма, која се узима као референтна година у читавом свету. У 2022. години смо у Војводини имали преко 1,4 милиона ноћења, што је преко 10.000 ноћења више него у веома успешној 2019. години. Не бисмо то могли да нисмо сви заједно у томе учествовали. Кључна реч овог Сајма, свих ових дешавања јесте реч – заједно. У прилог чињеници да је Сајам веома значајан и посећен иде и посета два министра и бројних представника Републичке и Покрајинске владе, привредних комора, Националне службе за запошљавање и бројних гостију већ првог дана Сајма.“, рекао је Иванишевић, захваливиши се свим учесницима, посебно Новосадском сајму који је истрајао у идеји да се ова туристичка манифестација организује и одржи засебно.

Учесници свечаног отварања Сајма, генерални директор Новосадског сајма, Слободан Цветковић, градоначелник Града Новог Сада, Милан Ђурић, министар економског развоја и туризма Црне Горе, Горан Ђуровић, министар туризма и омладине, Хусеин Мемић, и покрајински секретар Ненад Иванишевић, су истовременим прислањањем шака на интерактивни лед екран и званично отворили ову манифетсацију.

Након свечаног отварања, учесници отварања Сајма су обишли штандове излагача, почев од Црне Горе, Туристичке организације Града Новог Сада, Туристичке организације Војводине, појединих градова и општина, те представника приватног сектора, па све до изложбеног Павиљона Покрајинског секретаријата за привреду и туризам у Хали Мастер, где је уприличена конференција за медије.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам се ове године представља на импозантном изложбеном Павиљону у оквиру Хале Мастер, и своје излагање конципира у три тематске целине у току три дана одржавања Сајма туризма.

,,Три дана сајамског наступа на Павиљону Секретаријата су различита, тачније првог дана представљамо младе у туризму, односно све оне образовне установе на територији АП Војводине које имају смерове и катедре за туризам, угоститељство, гастрономију, и сродна одељења која се тичу ових области, али и образовне установе из региона. Важно је истаћи аспект образовања младих у туризму, посматрајући актуелна кретања и чињеницу да недостаје образоване радне снаге у овом домену. У петак је Павиљон у знаку региона биће разноврсно, шарено и веома конструктивно, док трећег дана представљамо шароликост Војводине и свечано уручујемо сертификате корисницима ознаке квалитета Најбоље из Војводине“, додаје покрајински секретар Иванишевић.