Otvoren 53. Međunarodni sajam turizma na Novosadskom sajmu

Ovogodišnji, 53. Međunarodni sajam, koji je u 2022. godini izdvojen iz Sajma lova i ribolova, na Novosadskom sajmu se održava od 17. do 19. novembra i posvećen je receptivnom turizmu u regionu, sa ciljem regionalnog predstavljanja ponude udaljenim turističkim tržištima i dovođenja stranih turista, ali i intenziviranju regionalnih turističkih migracija. Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma je Crna Gora.

Preko 250 učesnika iz 14 zemalja jeste pokazatelj koliko je važno ulagati u oblast turizma i ugostiteljstva i koliko su turistički poslenici željni kreiranja ponude, i pokretači inicijativa kako bi se oblast turizma, kao i turistička infrastruktura sve više razvijala. Brojna i raznovrsna ponuda izlagača, B2B poslovni susreti i veče namenjeno nagrađivanju najboljih u svom poslu, samo su deo programa koji očekuje posetioce ovogodišnjeg Sajma turizma.

Muzičkim numerama u izvedbi Hora Gimnazije ,,Jovan Jovanović Zmaj“ i Klape ,,Castel Nuovo“ iz Crne Gore, započelo je svečano otvaranje pred širokim auditorijumom, u Auli Novosadskog sajma, na kom se obratio pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, čiji je Sekretarijat jedan od ključnih partnera Novosadskog sajma na ovoj manifestaciji.

,,Rezultati u prvih devet meseci tekuće godine, govore da smo premašili rezultate u 2019. godini u oblasti turizma, koja se uzima kao referentna godina u čitavom svetu. U 2022. godini smo u Vojvodini imali preko 1,4 miliona noćenja, što je preko 10.000 noćenja više nego u veoma uspešnoj 2019. godini. Ne bismo to mogli da nismo svi zajedno u tome učestvovali. Ključna reč ovog Sajma, svih ovih dešavanja jeste reč – zajedno. U prilog činjenici da je Sajam veoma značajan i posećen ide i poseta dva ministra i brojnih predstavnika Republičke i Pokrajinske vlade, privrednih komora, Nacionalne službe za zapošljavanje i brojnih gostiju već prvog dana Sajma.“, rekao je Ivanišević, zahvaliviši se svim učesnicima, posebno Novosadskom sajmu koji je istrajao u ideji da se ova turistička manifestacija organizuje i održi zasebno.

Učesnici svečanog otvaranja Sajma, generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković, gradonačelnik Grada Novog Sada, Milan Đurić, ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore, Goran Đurović, ministar turizma i omladine, Husein Memić, i pokrajinski sekretar Nenad Ivanišević, su istovremenim prislanjanjem šaka na interaktivni led ekran i zvanično otvorili ovu manifetsaciju.

Nakon svečanog otvaranja, učesnici otvaranja Sajma su obišli štandove izlagača, počev od Crne Gore, Turističke organizacije Grada Novog Sada, Turističke organizacije Vojvodine, pojedinih gradova i opština, te predstavnika privatnog sektora, pa sve do izložbenog Paviljona Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam u Hali Master, gde je upriličena konferencija za medije.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam se ove godine predstavlja na impozantnom izložbenom Paviljonu u okviru Hale Master, i svoje izlaganje koncipira u tri tematske celine u toku tri dana održavanja Sajma turizma.

,,Tri dana sajamskog nastupa na Paviljonu Sekretarijata su različita, tačnije prvog dana predstavljamo mlade u turizmu, odnosno sve one obrazovne ustanove na teritoriji AP Vojvodine koje imaju smerove i katedre za turizam, ugostiteljstvo, gastronomiju, i srodna odeljenja koja se tiču ovih oblasti, ali i obrazovne ustanove iz regiona. Važno je istaći aspekt obrazovanja mladih u turizmu, posmatrajući aktuelna kretanja i činjenicu da nedostaje obrazovane radne snage u ovom domenu. U petak je Paviljon u znaku regiona biće raznovrsno, šareno i veoma konstruktivno, dok trećeg dana predstavljamo šarolikost Vojvodine i svečano uručujemo sertifikate korisnicima oznake kvaliteta Najbolje iz Vojvodine“, dodaje pokrajinski sekretar Ivanišević.