Отворен 42. Међународни сајам наутике на Београдском сајму: Дунав као магнет за стране туристе

У Хали 1 Београдског сајма, отворен је данас 42. Међународни сајам наутике, под слоганом ,,Исплови,забаци, улови”, на ком се обратио покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић.

Ресорни Секретаријат подржава развој наутичког туризма у оквиру река и богатог хидросистема Дунав – Тиса – Дунав на територији Војводине, који је саставни део наутичке привреде.

Покрајински секретар др Иванишевић је истакао да је богат систем водног саобраћаја на територији АП Војводине, и развијање пратеће инфраструктуре, веома важна карика у ланцу како привредних, у смислу домаћег и регионалног транспорта, тако и туристичких, с обзиром да се наутиком баве домаћи туристи и много речних крузера пролази кроз нашу земљу.

Захваливши се организаторима на Београдском сајму, Иванишевић је изјавио да је Војводина, као најразвијенија регија у Србији, има та циљ да реку Дунав приближи грађанима Србије.

,,Данас, разговарајући са људима из лука, Привредне коморе Србије, као и са надлежним Министарством, циљ је да учинимо додатни напор и развијемо много пројеката, како би се што боље упознали пловни путеви”, рекао је Иванишевић.

Секретар је додао да је у току израда нове Стратегије развоја туризма у АП Војводини, те да постоји спремност да се у његов стратешки садржај уврсте наутички, ловни и риболовни туризам, а поготово што постоје сви услови за активан одмор у Војводини.

На овогодишњем Сајму наутике у Хали 1 Београдског сајма биће представљени актуелни трендови и домети у различитим сегментима домаће и регионалне наутичке привреде, ловне и риболовне делатности, почев од индустријских и економских до спортских, рекреативних и туристичких.

Међу експонатима Сајма наутике налазе се ексклузивне јахте, глисери, једрилице, чамци, бродски и ванбродски мотори, наутичка и остала опрема за спортове на води. Уз традиционалну берзу половних пловила, заљубљеницима у водне спортове и рекреацију, представљају се познате регате, сплаварења и остали водни потенцијали Србије и АП Војводине, уз неизоставне теме попут екологије и безбедности на води.

Сајам је отворио министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, Томислав Момировић, а присутнима се обратио и в.д. директора Агенције за управљање лукама, Вук Перовић.

Најављено је и отварање осмог путничког пристана у Земуну, што ће у погледу овог вида туризма нашу земљу приближити страним туристима.

Овогодишњи Сајам наутикекохи траје четири дана, окупља преко 60 излагача из земље и иностранства.