Otvoren 42. Međunarodni sajam nautike na Beogradskom sajmu: Dunav kao magnet za strane turiste

U Hali 1 Beogradskog sajma, otvoren je danas 42. Međunarodni sajam nautike, pod sloganom ,,Isplovi,zabaci, ulovi“, na kom se obratio pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević.

Resorni Sekretarijat podržava razvoj nautičkog turizma u okviru reka i bogatog hidrosistema Dunav – Tisa – Dunav na teritoriji Vojvodine, koji je sastavni deo nautičke privrede.

Pokrajinski sekretar dr Ivanišević je istakao da je bogat sistem vodnog saobraćaja na teritoriji AP Vojvodine, i razvijanje prateće infrastrukture, veoma važna karika u lancu kako privrednih, u smislu domaćeg i regionalnog transporta, tako i turističkih, s obzirom da se nautikom bave domaći turisti i mnogo rečnih kruzera prolazi kroz našu zemlju.

Zahvalivši se organizatorima na Beogradskom sajmu, Ivanišević je izjavio da je Vojvodina, kao najrazvijenija regija u Srbiji, ima ta cilj da reku Dunav približi građanima Srbije.

,,Danas, razgovarajući sa ljudima iz luka, Privredne komore Srbije, kao i sa nadležnim Ministarstvom, cilj je da učinimo dodatni napor i razvijemo mnogo projekata, kako bi se što bolje upoznali plovni putevi“, rekao je Ivanišević.

Sekretar je dodao da je u toku izrada nove Strategije razvoja turizma u AP Vojvodini, te da postoji spremnost da se u njegov strateški sadržaj uvrste nautički, lovni i ribolovni turizam, a pogotovo što postoje svi uslovi za aktivan odmor u Vojvodini.

Na ovogodišnjem Sajmu nautike u Hali 1 Beogradskog sajma biće predstavljeni aktuelni trendovi i dometi u različitim segmentima domaće i regionalne nautičke privrede, lovne i ribolovne delatnosti, počev od industrijskih i ekonomskih do sportskih, rekreativnih i turističkih.

Među eksponatima Sajma nautike nalaze se ekskluzivne jahte, gliseri, jedrilice, čamci, brodski i vanbrodski motori, nautička i ostala oprema za sportove na vodi. Uz tradicionalnu berzu polovnih plovila, zaljubljenicima u vodne sportove i rekreaciju, predstavljaju se poznate regate, splavarenja i ostali vodni potencijali Srbije i AP Vojvodine, uz neizostavne teme poput ekologije i bezbednosti na vodi.

Sajam je otvorio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Tomislav Momirović, a prisutnima se obratio i v.d. direktora Agencije za upravljanje lukama, Vuk Perović.

Najavljeno je i otvaranje osmog putničkog pristana u Zemunu, što će u pogledu ovog vida turizma našu zemlju približiti stranim turistima.

Ovogodišnji Sajam nautikekohi traje četiri dana, okuplja preko 60 izlagača iz zemlje i inostranstva.