Отворен Кинески павиљон на Новосадском сајму – место промоције кинеских пољопривредних брендова и Форума ,,Један појас, један пут“

 

Нови Сад, 16. мај 2017. – Свечано отварање Кинеског павиљона, који обухвата пољоривредну манифестацију посвећену врхунским ,,премијум“ робним маркама пољопривредних производа из НР Кине, еколошкој пољопривреди, као и Форуму ,,Један појас, један пут“ који је управо окончан, осликава посвећеност сарадњи у области пољопривреде и у оквиру других привредних грана између Народне Републике Кине и Републике Србије.

Кинески павиљон (енг. Premium Agricultural Brands China in Serbia 2017 & Eco-Agriculture and Food Security Forum for The “Belt And Road”–Silk Road Show 2017), представља значај робне размене у погледу пољопривредних прехрамбених производа двеју земаља како би се створиле претпоставке за несметан проток роба, односно извоз ових производа на тржиште НР Кине.

По речима потпредседника Покрајинске владе и покрајинског секретара за привреду и туризам, Ивана Ђоковића, у погледу спољно-трговинске сарадње са НР Кином, на републичком и покрајинском нивоу, Кина је једна од ретких земаља где смо у спољно-трговинском дефициту, што је последица извозног карактера кинеске привреде и зависности светске привреде од производа који долазе из Кине.

,,Као Покрајинска влада смо поносни на новосадски Пољопривредни сајам, који се, као манифестација, издвојио у региону и југоисточној Европи. Ову тврдњу поткрепљује данашња посета кинеског Комитета за промоцију спољне трговине и излагање око четрдесет компанија из осам покрајина НР Кине, чиме се Новосадски сајам, Нови Сад и АП Војводина препознају као спољно-трговински потенцијал“, истакао је Ђоковић.

Учесницима и званицама се овом приликом обратио државни секретар у Министарству пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, Жељко Радошевић, истакавши чињеницу да Република Србија и НР Кина имају традиционално добре односе и сарадњу која у протеклих неколико година доживљава нагли просперитет. Као резултат управо такве сарадње је и овогодишња посета министра пољопривреде НР Кине, што уједно представља и прву посету министра ове области Републици Србији. Тада је потписан и Меморандум о разумевању између Министарства пољопривреде и заштите животне средине републике Србије и Министарства пољопривреде НР Кине, при чему је договорено формирање тимова у оквиру оба министарства који ће се бавити повећањем обима извоза, развојем инвестиција у области пољопривреде и унапређењем сарадње двеју земаља.

Данас је истакнуто и да су на управо завршеном Форуму о сарадњи ,,Један појас, један пут“, заједнички разрађени планови сарадње двеју земаља, изграђена је заједничка платформа, концептуализована су решења за заједничке проблеме у области економије и привреде. Иницијатива ,,Један појас, један пут“ је тиме створила значајну платформу за сарадњу свих земаља које су обухваћене појасом, у готово свим областима.

Свечаном отварању Кинеског павиљона присуствовали су саветник за политичке послове НР Кине Тјан Јишу (Tian Yishu), потпредседник Савета за промоцију међународне трговине НР Кине Чен Зу (Chen Zhou), економски и трговински саветник НР Кине у Србији Танг Сиаодонг (Tang Xiaodong), као и представници осам кинеских покрајина, приватних предузећа и комерцијалног сектора, представници Покрајинске владе, Града Новог Сада, Новосадског сајма, те привредних комора Србије и Војводине.

Представницима јавног и приватног сектора пољопривреде НР Кине указано је на потенцијале и ресурсе којима располаже Република Србија и АП Војводина.