Отворена Међународна конференција предузетница „Бизнис на штиклама“

У Конгресном центру ,,Мастер“ данас је одржано свечано отварање седме међународне конференције предузетница ,,Бизнис на штиклама”, која представља највећи скуп предузетница у земљи и региону. Према речима организатора, за већину жена равнотежа између пословног и приватног живота представља кључни фактор у одлучивању да ли ће покренути сопствени бизнис, те да се многе жене одлучују да креирају сопствене послове како би пробиле баријере и имале приступ водећим позицијама, уз међусобну подршку зарад остварења пословних циљева.

На самом почетку, окупљеним учесницама обратили су се потпредседник Покрајинске владе, Бранко Ћурчић, и покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић.

Потпредседник Покрајинске владе, Бранко Ћурчић, на челу је и Савета за координацију и праћење активности у области економског развоја на територији АП Војводине, те истиче да је Савет препознао женско предузетништво и економско оснаживање жена препознао као једну од кључних тема, те да се на то утиче многобројним мерама подршке, а да оснаживање жена утиче и на подстицање запошљавања.

,,На тај начин ширимо економску основу и број запослених. Кроз низ активности које је спровео Савет, Покрајинска влада, осносно Покрајински секретаријат за привреду и туризам, смо доста учинили у протеклом периоду по питању женског предузетништва. Мапирали смо предузетнице у Војводини које су власнице привредних субјеката преко 51 одсто. То је за нас било важно, да се жене заиста баве бизнисом и да ли им је потребна помоћ. Кроз низ едукација, округлих столова и конференција, те у разговору са предузетницама и са невладиним организацијама хтели да дођемо до тога који су то проблеми са којима се жене предузетнице суочавају, те шта је неопходно да уради покрајинска администрација, и како да се конципирају конкурси. У томе смо успели и недавно је успешно реализован конкурс којим смо финансијски помогли 83 предузетнице“, истакао је потпредседник Ћурчић.

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић је рекао да са кабинетом потпредседника Покрајинске владе и Саветом, Покрајински секретаријат за привреду и туризам заједнички развија женско предузетништво на територији АП Војводине.

,,У претходне три године смо преко 190 милиона динара доделили женама које руководе у предузећима, односно предузећима у којима жене ефективно доносе одлуке, у којима су управљачи. До сада је то један од највеће издвојених износа Секретаријата. Идеја је да идемо ка равноправности полова, јер она још увек није апсолутна, према статистичким подацима, односно број жена које су власнице предузећа није достигао 50 одсто“, истакао је Иванишевић, изразивши наду да ће мерама које Секретаријат предузима успети да се достигне управо наведени проценат удела у власничкој структури предузећа од стране жена.

У току конференцијског дана, више од 40 врхунских стручњака ће представити све релевантне информације о изворима финансирања, маркетингу, продаји, али и о социјалном предузетништву, док ће учеснице конференције добити прилику да стекну значајна познанства, представе свој бизнис и озваниче нову сарадњу.

Овогодишња конференција намењена предузетницама је фокусирана на изворе финансирања за ваш бизнис, почев од расположивихјавних позива и субвенција, као и подстицаја за покретање сопственог бизниса, па све до средстава за развој постојећег предузећа, било да се ради о опреми, маркетингу или саветодавним услугама.

Поред тога, учеснице имају прилику да се упознају или унапреде постојеће ,,алате“ намењене маркетингу, пласману и продаји, те начинима како да дођу до потенцијалних купаца, односно конзумената производа или услуга, као и са могућностима за коришћење предности дигиталног маркетинга и друштвених мрежа за бржи раст бизниса.

Према речима председнице Удружења ,,Бизнис на штиклама“, Софије Бајић, која је овом приликом уручила признања за предузетницу године, на самој конференцији се стичу информације и знања како да се истраје упркос амбијенту и околини, те увреженим стереотипима у друштву, те како да се постигне успех упркос неизвесностима.

,,На данашњој конференцији су и жене које желе да постану предузетнице и дошле су по мотивацију. Идеја која је изродила ово што ми радимо наметнула се као потреба. Сваке године све више и више људи приступа нашој организацији где могу да добију разне информације како да дођу до бесповратних средстава, до разних подстицаја, како да развију своју предузетничку идеју и све оно што их чека на предузетничком путу. Удружење броји око 300 предузетница и потенцијалних предузетница, и то не само из Србије, већ из читавог региона“, рекла је Бајићева, поручивши предузетницама да је потребно да изађу из зоне комфора и обрате се Удружењу за сваки проблем и питање.

Конференцији је претходио округли сто у среду, 14. јуна, под називом ,,Прилике и изазови за предузетнице”, на ком је промовисано умрежавање предузетница и успостављање контаката.