Otvorena Međunarodna konferencija preduzetnica „Biznis na štiklama“

U Kongresnom centru ,,Master“ danas je održano svečano otvaranje sedme međunarodne konferencije preduzetnica ,,Biznis na štiklama“, koja predstavlja najveći skup preduzetnica u zemlji i regionu. Prema rečima organizatora, za većinu žena ravnoteža između poslovnog i privatnog života predstavlja ključni faktor u odlučivanju da li će pokrenuti sopstveni biznis, te da se mnoge žene odlučuju da kreiraju sopstvene poslove kako bi probile barijere i imale pristup vodećim pozicijama, uz međusobnu podršku zarad ostvarenja poslovnih ciljeva.

Na samom početku, okupljenim učesnicama obratili su se potpredsednik Pokrajinske vlade, Branko Ćurčić, i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević.

Potpredsednik Pokrajinske vlade, Branko Ćurčić, na čelu je i Saveta za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine, te ističe da je Savet prepoznao žensko preduzetništvo i ekonomsko osnaživanje žena prepoznao kao jednu od ključnih tema, te da se na to utiče mnogobrojnim merama podrške, a da osnaživanje žena utiče i na podsticanje zapošljavanja.

,,Na taj način širimo ekonomsku osnovu i broj zaposlenih. Kroz niz aktivnosti koje je sproveo Savet, Pokrajinska vlada, osnosno Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, smo dosta učinili u proteklom periodu po pitanju ženskog preduzetništva. Mapirali smo preduzetnice u Vojvodini koje su vlasnice privrednih subjekata preko 51 odsto. To je za nas bilo važno, da se žene zaista bave biznisom i da li im je potrebna pomoć. Kroz niz edukacija, okruglih stolova i konferencija, te u razgovoru sa preduzetnicama i sa nevladinim organizacijama hteli da dođemo do toga koji su to problemi sa kojima se žene preduzetnice suočavaju, te šta je neophodno da uradi pokrajinska administracija, i kako da se koncipiraju konkursi. U tome smo uspeli i nedavno je uspešno realizovan konkurs kojim smo finansijski pomogli 83 preduzetnice“, istakao je potpredsednik Ćurčić.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević je rekao da sa kabinetom potpredsednika Pokrajinske vlade i Savetom, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam zajednički razvija žensko preduzetništvo na teritoriji AP Vojvodine.

,,U prethodne tri godine smo preko 190 miliona dinara dodelili ženama koje rukovode u preduzećima, odnosno preduzećima u kojima žene efektivno donose odluke, u kojima su upravljači. Do sada je to jedan od najveće izdvojenih iznosa Sekretarijata. Ideja je da idemo ka ravnopravnosti polova, jer ona još uvek nije apsolutna, prema statističkim podacima, odnosno broj žena koje su vlasnice preduzeća nije dostigao 50 odsto“, istakao je Ivanišević, izrazivši nadu da će merama koje Sekretarijat preduzima uspeti da se dostigne upravo navedeni procenat udela u vlasničkoj strukturi preduzeća od strane žena.

U toku konferencijskog dana, više od 40 vrhunskih stručnjaka će predstaviti sve relevantne informacije o izvorima finansiranja, marketingu, prodaji, ali i o socijalnom preduzetništvu, dok će učesnice konferencije dobiti priliku da steknu značajna poznanstva, predstave svoj biznis i ozvaniče novu saradnju.

Ovogodišnja konferencija namenjena preduzetnicama je fokusirana na izvore finansiranja za vaš biznis, počev od raspoloživihjavnih poziva i subvencija, kao i podsticaja za pokretanje sopstvenog biznisa, pa sve do sredstava za razvoj postojećeg preduzeća, bilo da se radi o opremi, marketingu ili savetodavnim uslugama.

Pored toga, učesnice imaju priliku da se upoznaju ili unaprede postojeće ,,alate“ namenjene marketingu, plasmanu i prodaji, te načinima kako da dođu do potencijalnih kupaca, odnosno konzumenata proizvoda ili usluga, kao i sa mogućnostima za korišćenje prednosti digitalnog marketinga i društvenih mreža za brži rast biznisa.

Prema rečima predsednice Udruženja ,,Biznis na štiklama“, Sofije Bajić, koja je ovom prilikom uručila priznanja za preduzetnicu godine, na samoj konferenciji se stiču informacije i znanja kako da se istraje uprkos ambijentu i okolini, te uvreženim stereotipima u društvu, te kako da se postigne uspeh uprkos neizvesnostima.

,,Na današnjoj konferenciji su i žene koje žele da postanu preduzetnice i došle su po motivaciju. Ideja koja je izrodila ovo što mi radimo nametnula se kao potreba. Svake godine sve više i više ljudi pristupa našoj organizaciji gde mogu da dobiju razne informacije kako da dođu do bespovratnih sredstava, do raznih podsticaja, kako da razviju svoju preduzetničku ideju i sve ono što ih čeka na preduzetničkom putu. Udruženje broji oko 300 preduzetnica i potencijalnih preduzetnica, i to ne samo iz Srbije, već iz čitavog regiona“, rekla je Bajićeva, poručivši preduzetnicama da je potrebno da izađu iz zone komfora i obrate se Udruženju za svaki problem i pitanje.

Konferenciji je prethodio okrugli sto u sredu, 14. juna, pod nazivom ,,Prilike i izazovi za preduzetnice”, na kom je promovisano umrežavanje preduzetnica i uspostavljanje kontakata.