Општина Бач – велики културни и туристички потенцијал Војводине

Бач, 1. април 2021. – „Понос Покрајинске владе и свих нас јесте и биће богато културно наслеђе општине Бач, за које је у протекле четири године издвојено преко 30 милиона динара”, истакла је данас уочи обиласка бројних културно-историјских садржаја и туристичких потенцијала у тој општини покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

У посети Тврђави Бач, манастиру Бођани, домаћинству „Дидина кућа“ у Бачу и будућем Центру компетенције, који представља европски пројекат прекограничне сарадње са Републиком Хрватском, били су и покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић и директор Фонда „Европски послови“ АП Војводине Александар Симурдић.

Данашња заједничка посета означава заједнички приступ развоју туризма, промоцији културе и културне баштине Бача, а истакнуто је и да ће та пракса бити настављена и у другим општинама.

Драгана Милошевић истакла је да је Секретаријат на чијем је челу уложио средства у пројекте реконструкције, адаптације, санације, валоризације и за израду Номинационог досијеа за упис културног предела општине Бач на Унескову листу светске културне баштине. Посебно је истакла да су велику улогу у развоју културне баштине општине Бач узеле и институције као што је Покрајински завод за заштиту споменика културе и Музеј Војводине, који су пре две и по године потписали Споразум о сарадњи са Центром за културно наслеђе Републике Кине, како би помогли при изради Номинационог досијеа за упис на Унескову листу.

По њеним речима, данас је била прилика и да се подсети на то да је Покрајина знатним средствима финансирала реконструкцију и адаптацију манастира Бођани, као и фрањевачког самостана, у оквиру пројекта „Векови Бача“, који траје од 2006. године и на понос је свима који брину о заштити културног наслеђа.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић рекао је да се само заједничким снагама може радити на промоцији туристичких и културних потенцијала свих војвођанских општина.

Директор Фонда „Европски послови“ АП Војводине Александар Симурдић истакао је да кључна реч у равоју сваке локалне заједнице јесте заједништво.

Са аспекта учесника посебно је истакнута важност развијања капацитета локалних самоуправа на подручју АП Војводине, како бисмо што ефикасније искористили могућности које се отварају на прагу новог вишегодишњег финансијског оквира Европске уније.

Домаћин данашње посете био је председник Општине Бач др Стево Панић.