Opština Bač – veliki kulturni i turistički potencijal Vojvodine

Bač, 1. april 2021. – „Ponos Pokrajinske vlade i svih nas jeste i biće bogato kulturno nasleđe opštine Bač, za koje je u protekle četiri godine izdvojeno preko 30 miliona dinara”, istakla je danas uoči obilaska brojnih kulturno-istorijskih sadržaja i turističkih potencijala u toj opštini pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

U poseti Tvrđavi Bač, manastiru Bođani, domaćinstvu „Didina kuća“ u Baču i budućem Centru kompetencije, koji predstavlja evropski projekat prekogranične saradnje sa Republikom Hrvatskom, bili su i pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević i direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Aleksandar Simurdić.

Današnja zajednička poseta označava zajednički pristup razvoju turizma, promociji kulture i kulturne baštine Bača, a istaknuto je i da će ta praksa biti nastavljena i u drugim opštinama.

Dragana Milošević istakla je da je Sekretarijat na čijem je čelu uložio sredstva u projekte rekonstrukcije, adaptacije, sanacije, valorizacije i za izradu Nominacionog dosijea za upis kulturnog predela opštine Bač na Uneskovu listu svetske kulturne baštine. Posebno je istakla da su veliku ulogu u razvoju kulturne baštine opštine Bač uzele i institucije kao što je Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture i Muzej Vojvodine, koji su pre dve i po godine potpisali Sporazum o saradnji sa Centrom za kulturno nasleđe Republike Kine, kako bi pomogli pri izradi Nominacionog dosijea za upis na Uneskovu listu.

Po njenim rečima, danas je bila prilika i da se podseti na to da je Pokrajina znatnim sredstvima finansirala rekonstrukciju i adaptaciju manastira Bođani, kao i franjevačkog samostana, u okviru projekta „Vekovi Bača“, koji traje od 2006. godine i na ponos je svima koji brinu o zaštiti kulturnog nasleđa.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević rekao je da se samo zajedničkim snagama može raditi na promociji turističkih i kulturnih potencijala svih vojvođanskih opština.

Direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Aleksandar Simurdić istakao je da ključna reč u ravoju svake lokalne zajednice jeste zajedništvo.

Sa aspekta učesnika posebno je istaknuta važnost razvijanja kapaciteta lokalnih samouprava na području AP Vojvodine, kako bismo što efikasnije iskoristili mogućnosti koje se otvaraju na pragu novog višegodišnjeg finansijskog okvira Evropske unije.

Domaćin današnje posete bio je predsednik Opštine Bač dr Stevo Panić.